Üzleti tippek

Megsemmisítjük a bankot, üzeni a VÉSZ

A lakhatás jogát törvénybe iktatná a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége, s elejét szeretnék venni a bankok egyoldalú vállalkozói hitel szerződésmódosításának. A legbecstelenebb bank megsemmisítést is kilátásba helyezték.

A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) egy úgynevezett kkv konszolidációs hivatal felállítását is szorgalmazza, amely az önhibájukon kívül finanszírozási nehézségekbe ütköző cégeket próbálná talpra állítani, vissza nem térítendő állami támogatásokkal. Mészáros Attila, az egyesület igazgatósági tagja kifejtette: egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a vállalkozásoknak kizárólag realizált bevételeik után legyen adófizetési kötelezettségük.

Elégedetlenek

Az Európai Unió is a jelenleginél sokkal vállalkozóbarátabb gazdasági környezet kialakítását javasolta Magyarországnak, ugyanakkor a kormányok az uniós csatlakozás óta “még csak kilátásba se helyeztek” semmilyen támogatást a kkv-k számára – mutatott rá Mészáros Attila.

Hozzátette: az egyesület – a leginkább az építőiparban tapasztalható körbetartozások visszaszorítása érdekében – legfeljebb 8-15 napon belül minden elvégzett munkát és beépített anyagot megfizetésre kötelezne.

Fenyegetnek

A VÉSZ erőteljes kirohanást intézett a bankok ellen, mondván, móresre tanítják a vállalkozókat kiszipolyozó, az eredeti szerződéseket egyoldalúan felrúgó, ezért tíz-, és százezreket a reménytelenségbe taszító pénzintézeteket. A Figyelő cikkére hivatkozva említést tettek többek között a CIB bankról, amely hitelszerződései negyed részét bontotta fel.

A parlamentnek július végéig adtak határidőt, hogy banki moratóriumot hirdessen a hitelfelmondásokkal, kilakoltatásokkal kapcsolatban, ezt most augusztus végéig hosszabbították meg. Ha nem teljesül kérésük, feketelistán teszik közzé a becstelen bankok listáját, és azt is kilátásba helyezték, hogy az első helyen állót megsemmisítik. A hogyan kérdésre nem válaszoltak.

A VÉSZ a fentieken kívül a lakhatás jogának törvénybe iktatását, valamint egy állami, illetve önkormányzati bérlakás program elindítását is szeretné elérni. Így az “elszegényedő fiatalok”, valamint a lakásukat vesztett hitelesek is olcsón találhatnának otthonra, miközben az építkezések több száz új munkahelyet teremtenek – emelte ki az egyesület igazgatósági tagja.

Nem félnek

Schillné Bene Irén, a VÉSZ alelnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy csömöri ingatlanját feltehetőleg az egyesület korábbi tiltakozó megmozdulásaiban való részvétele miatt gyújtották fel szombatra virradó éjjel.

Az MTI korábbi beszámolója szerint a tűzben nem történt személyi sérülés, ugyanakkor a lovardában 8 ló elpusztult, illetve az épületben több millió forintos kár keletkezett. “Elszántabb vagyok, mint valaha, … a VÉSZ-ben vállalt tisztségemtől semmi sem tántorít el” – üzente a gyújtogatóknak a szervezet alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik