Üzleti tippek

Vérnyomásemelő tévé

Magasabb azoknak a gyerekeknek a vérnyomása, akik sokat néznek televíziót, még akkor is, ha nem kövérek, és egyébként eleget mozognak.

Régóta ismert, hogy azok a felnőttek, akik sokat ülnek a tévékészülék előtt, általában jobban híznak, mint a többiek, mert kevesebbet mozognak, és gyakran kísérik evés-ivással a szórakozást. A tévézés testsúlynövelő hatását már gyerekeken is megfigyelték, de az új tanulmány arra utal, hogy valami közvetlenebb, kedvezőtlen hatása is van, ha a gyerekek órákon át bámulják a képernyőt.
David Martinez-Gomez spanyol és amerikai kutatókból álló munkacsoportja egy éven keresztül 111, átlagosan hatéves gyereket vizsgált. A csoportban nagyjából ugyanannyi kislány volt, mint fiú. A szülőket arra kérték, hogy jegyezzék fel, mennyi időt töltenek a gyerekek a tévé előtt, számítógépezéssel, videojátékokkal vagy olvasással, tanulással, általában ülő testhelyzetben.

A kutatók egy korai vizsgálat során megállapították, hogy a szülők ilyen irányú följegyzései gyakran igen pontatlanok voltak, ezért igyekeztek műszeres technikával is követni a gyerekek elfoglaltságát. Minden gyerek egy-egy héten keresztül akcelerométert – olyan műszert, amely a mozgást dokumentálta – is viselt. A gyerekeknek ezenkívül mérték a testsúlyát, a bőr alatti zsír mennyiségét és a vérnyomását. Ezeket az adatokat szembesítették a szülők által leírt napi tevékenységgel, illetve az akcelerométer adataival.

A gyerekek naponta átlagosan öt órát ültek, és ebből mindennap másfél órát a televízió előtt. Olvasással, tanulással a fiúk és a lányok hasonló időt töltöttek, de a fiúk többet foglalkoztak a számítógéppel, mint a kislányok. Az üldögélés és a vérnyomás alakulása nem függött össze, viszont mérhetően magasabb lett a vérnyomása azoknak a gyerekeknek, akik a legtöbbet ültek a tv előtt.
Ez akkor is érvényesült, ha figyelembe vették a testsúlyt, vagy bármi egyéb szempontot. Egyébként nagy egyéni különbségek voltak a tévézés időtartamában a gyerekek között. Volt a résztvevők között olyan, aki naponta csaknem hat órát töltött a képernyő előtt. Az izgalmas tudományos vizsgálat eredményeit az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine augusztusi száma közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik