Üzleti tippek

Sikerrel pozicionálja magát újra Kocsis

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a végkielégítésekkel kapcsolatban a rendteremtő szerepében tűnt föl, s a jelek szerint egyelőre sikerrel terelte el a figyelmet a korábbi, zavaros MVM-ügyekben játszott szerepéről. Hírelemzés.

A BKV a nagy összegű végkielégítéseivel kapcsolatos belső vizsgálatának „áttanulmányozása után” a vezérigazgató ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a BRFK-n a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmény gyanúja miatt – olvasható a BKV hétfőn kiadott közleményében.

Ügyes elterelés

Ezzel Kocsis teljességgel elhatárolta magát a végkielégítéses ügyektől, amelyekkel kapcsolatban már a vezér többször elmondta, hogy a munkaszerződéseket nem ő, hanem még elődei kötötték.

Az FN.hu városházi, szocialista forrásának véleménye szerint teljesen nyilvánvaló, hogy maga Kocsis szivárogtatta ki a végkielégítéses történeteket, hogy elterelje a médiafigyelmet a Magyar Villamos Művek offshore ügyeiről, amelyeknél viszont nem mutogathat az elődeire. S ami még annál is jobb: feledteti, hogy valójában nem tud mit kezdeni az óriásvállalat anyagi gondjaival, 30 milliárdos állami segítséget kérne, mert a BKV-t lassan már nem finanszírozzák a bankok. Márpedig ezt a segítséget a jelen gazdasági helyzetben Kocsis aligha fogja megkapni – tette hozzá szocialista forrásunk.

Kocsis, a rendcsináló

Bárhogyan is van, Kocsisnak kétség kívül jól jöttek a végkielégítéses ügyek, hiszen megmutathatja ország-világnak, hogy elvégzi, amiért fölfogadták: rendet tesz a BKV háza táján – s nem a magyar Villamos Művek körüli ügyek állnak az érdeklődés hátterében. Így nem arról szólnak már a hírek példának okáért, hogy a brit bejegyzésű, offshore hátterű Jadran Investments Limited cég mintegy egymilliárd forintért miért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM egyik leányvállalatának, amely azután szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat – jóllehet ezen ügyleteknél nagyobb pénzekről van szó, mint a végkielégítéseknél.

Fotó: MTI

Fotó: MTI


Kocsis megkopó glóriáját a BKV hétfői közleménye is igyekszik némileg újrafényezni: „a vezérigazgató a munkaviszony megszüntetések kapcsán történő kifizetések további csökkentésére törekszik, és elindította az érvényes munkaszerződések teljes átvizsgálását, valamint szükség szerinti módosítását”.

S bár Kocsis nyilván elbizonytalanodott azon sajtóhírek hallatán, hogy az MSZP országos elnöksége zöld utat adott a leváltásához, aggodalomra – úgy tűnik – nem volt oka: a főpolgármesteri kabinet hétfői ülését követően is a posztján maradhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik