Üzleti tippek

Cenzúrafigyelő indult

Internetcenzúrát figyelő oldalt hoztak létre a harvardi egyetemen, amelyen bárki jelentheti, ha egy oldalt nem sikerül elérnie.

Az internettel és társadalmi kutatásokkal foglalkozó Berkman Központ programjaként létrejött cenzúrafigyelő a The Verdict of The Herd, azaz a nyáj ítélete kifejezés összevonásából kapta a Herdict nevet.
A februárban indított kezdeményezés célja, hogy a cenzúra által tiltott oldalakról listát vezetve fel lehessen mérni, hogy hol milyen tartalmakat korlátoznak, és ezekkel a problémákkal mennyien és milyen gyakran találkoznak.
Az oldal a felhasználók közvetlen IP-címét nem, csak az adott területre vonatkozó információt tárolja, ezért a cenzúragyanús oldalakat jelentők valóban névtelenek maradhatnak.

Az angol, arab és kínai nyelven elérhető Herdict az oldalak hozzáférhetetlenségének okait nem vizsgálja, ezért elképzelhető, hogy olyan szájtok is a gyanús listára kerülnek, amelyek a kiszolgáló szerverhibája, vagy egy egyszerű kábelszakadás miatt tűntek el.
Az oldalon a Google térképe segítségével az is nyomon követhető, hogy melyik oldalt honnan és mikor nem sikerült elérni. „Célunk, hogy egy olyan adatbázist hozzunk létre, amelynek segítségével, kideríthető, hogy a netezők hol és milyen akadályokba ütköznek” – mondta Jonathan Zittrain, a Herdict alapítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik