Üzleti tippek

Regionális szinten erősített a Magyar Rádió

Megerősítette regionális hálózatát az utóbbi két évben a Magyar Rádió. Határon átívelő kapcsolatok, kevesebb munkatárs, több adás jellemzi az új rendszert.

“Az MR6 révén a Magyar Rádió konkurens nélküli vidéki hálózattal rendelkezik egy olyan időszakban, amikor a kereskedelmi média zöme lemondott a hálózatos műsorokról” – közölte Such György, a közmédium elnöke. Noha minden régióban van erős vetélytársuk – Győrben a Kék Duna, Szegeden a Rádió 88 -, a központi háttérrel megtámogatott helyi stúdiók rendre jelentkeznek olyan anyagokkal, amelyeket aztán tőlük vesznek át a helyi, megyei lapok, tette hozzá a vezető.

Kevesebb munkatárssal

Az átalakítás bő két évvel ezelőtti kezdetekor kilenc stúdióban 110 munkatárs dolgozott, most – a nyíregyházi és a szolnoki megszűnése után működő hétben – 85 embert foglalkoztatnak; míg az átszervezés előtt napi 3-4,5 órányi adás készült, ez mostanra átlagosan 6 órányira ugrott, miközben Miskolcon 11, Pécsen 13 órányi műsor készül naponta.

A műsorstruktúra annyiban egységes, hogy reggel 6 és 9 óra között mindegyik vidéki stúdióból regionális információk hallhatók, amelyeket délig tartó – hosszabb háttérbeszélgetésekből, tematikus blokkokból álló – magazin vált.

A tartalom meghatározásánál a stúdiók döntenek, ellenben a formát és a műsoridőt a “központ” határozza meg – foglalta össze tömören a módszert Such György, emlékeztetve arra: az egyes stúdiók keretei igencsak eltérőek, hiszen míg Debrecen vagy Győr három és fél megyét, Miskolc és Pécs két megyét fed le, addig a szegedi stúdió műsora csak a város közvetlen környékén fogható. Másrészt – tette hozzá – több regionális adójuk csupán középhullámon sugároz, ez a megoldás pedig szinte biztossá teszi, hogy csak idősebb, falusi közönséghez jut el az adás, emiatt viszont ezen adók zenei arculata konzervatívabb.

Regionális kapcsolatok

Délben és este – egy-egy órában – szól a hálózaton a Nótaszó című műsor; hozzátette: tervezik, hogy rendszeressé teszik a regionális hálózaton az esti operett-, a népzene- és élő táncházi zenei összeállítások sugárzását.

A regionális adók mostanra határon átívelő együttműködések sorát alakították ki: Győr és Pozsony rádiósainak közös terméke a Térerő című műsor, Szeged-Temesvár-kooperáció eredménye a hetente ötven percben jelentkező Európa hullámhosszán magazin, míg a pécsi stúdió és az eszéki rádió rendszeres hírcserével segíti egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik