Üzleti tippek

Vállalkozók is kérhetnek könnyítést

Közel egymillió járulékfizetőt érint az Alkotmánybíróság döntése, amely alapján az adó mellett a járuléktartozás mérséklésére, elengedésére is méltányossági kérelemmel lehet fordulni az adóhatósághoz - írja a Népszabadság.

Korábban szakértők úgy értelmezték a határozatot, hogy az csak a magánszemélyekre terjed ki. Az APEH sajtóosztályának a laphoz eljuttatott tájékoztatása szerint viszont az egyéni vállalkozókra is vonatkozik az Alkotmánybíróság döntése: összesen több mint 992 ezer járulékfizető élhet eztán a lehetőséggel.

Zara László adószakértő szerint az egyéni vállalkozók körében sokaknak van járuléktartozása. Az más kérdés, hogy kérnek-e erre könnyítést: az ezzel járó vizsgálatok ugyanis túl nagy rálátást engednek az adóhatóság munkatársainak a vállalkozó vagyoni helyzetére, márpedig ez nem feltétlenül áll érdekében a kérelmet benyújtónak. Zara László szerint az eljárás során számot kell adni a személyes vagyonba tartozó ingatlanokról, értékpapírokról is.

Az APEH adatai viszont azt mutatják, ebből a körből eddig sem érkezett túl nagy számban kérelem. Tavaly 64 500 kérelemmel fordultak az adóhatósághoz, amelyekben összesen 27,8 milliárd forint mérséklését, illetve elengedését kérték – vagyis átlagosan 431 ezer forintot érintett egy megkeresés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik