Üzleti tippek

Száz éve született Aenne Burda

Száz éve, 1909. július 28-án született Aenne Burda, a legnagyobb német divatkiadó egykori tulajdonosa, a világszerte ismert Burda Moden divatlap alapítója.

Anna Magdalena Lemminger egy mozdonyvezető lánya volt, s kereskedelmi tanulmányokat folytatott. 1931-ben férjhez ment a nyomda- és kiadótulajdonos Franz Burdához, a házasságból három fiú született. Burda asszony negyvenévesen “állt munkába”, kiadót alapított és megjelentette Burda Moden című folyóiratát. A kezdetben alig 48 munkatársat foglalkoztató lap 1950-ben került az utcára 100 ezres példányszámban, és igen hamar kedveltté vált. A háziasszonyok számára a fő vonzerőt a minden számhoz mellékelt szabásminta-mellékletek jelentették, amelyek alapján otthon maguk is el tudták készíteni a ruhákat, emellett az egészséges konyha titkairól is olvashattak.

A Burda Moden tizenöt év után lépte át az egymilliós példányszámot, 1987-től – első nyugati újságként – oroszul is megjelent a Szovjetunióban. Hans-Dietrich Genscher, az NSZK akkori külügyminisztere megjegyezte, hogy “Burda asszony többet tett Moszkvában, mint három őt megelőző nagykövet”.

1953-ban indította a kiadó az évszakok divatját ismertető Saison-Modeführert és a magasabb igényű közönséget megcélzó Burda International című, negyedévenként megjelenő, a nemzetközi divatirányzatokat összegző magazint. 1963-ban már nemcsak a divatlapban közöltek főzési, háztartási tanácsokat, hanem külön erre specializált lapot adtak ki Burda-Kochstudio címmel. 1974-ben az Anna kézimunka-magazin, 1986-ban a Verena került piacra, a fiataloknak szóló divatlap, a Carina 1979-ben indult útjára.
A Burda Moden a világ 89 országában 15 nyelven jelenik meg, magyarul 1988 októberétől adták ki. A licencszerződés 2003-ban lejárt, de az igények alapján két év szünet után 2005 októberétől ismét kapható a Magyar Burda Divat & Stílus magazin.

Aenne Burda 45 év után, 1994-ben átadta az időközben a Burda médiacsoportba olvadt kiadó vezetését Hubert fiának. Tanácsadóként továbbra is a vállalatnál maradt, szabadidejében szívesen foglalkozott rózsa és orchidea termesztéssel.

2000-ben Aenne Burda szülővárosát, Offenburgot különleges, húsz méter magas alumínium szobor-térplasztikával ajándékozta meg. Az amerikai Jonathan Borofsky Szabadság című, férfi és nőalakot ábrázoló munkája a város egyik legjellegzetesebb köztéri alkotása. A divat nagyasszonya 2001-ben a Németországban a legmagasabb kitüntetésnek számító, csillagokkal ékesített Szövetségi Becsületrendben részesült. Aenne Burda 2005. november 3-án, 96 évesen halt meg szülővárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik