Üzleti tippek

Közös támadás a vendéglátósok ellen

Együttműködik a jövőben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Műsorszolgáltatási Alap a vendéglátóhelyeken, szállodákban vagy más kereskedelmi egységekben nyilvánosan üzemeltetett televíziók után fizetendő üzembentartási díj hatékonyabb beszedése, a díjfizetés ellenőrizhetőségének fokozása érdekében.

A most aláírt együttműködési megállapodás szerint a jövőben az adóhatóság rendszeresen adatot szolgáltat a médiahatóságnak az üzembentartási díj beszedéséről, arról, hányan fizetnek üzembentartási díjat, a „bevallott”, üzemeltetett készülékek számáról, és a Műsorszolgáltatási Alaphoz utalt összegekről.

Egy évvel ezelőtt a televízió készülékek üzembentartási díjával kapcsolatos előírások hatékonyabb betartatásáról egyeztetett az állami adóhatóság és a médiahatóság elnöke, mivel az APEH-hoz érkezett adatok alapján úgy tűnt, hogy sokan „elfelejtik” teljesíteni a kötelezettségüket.

Az ORTT szerint lényegesen nagyobb befizetés lenne indokolt, mivel számos nyári sportesemény vagy a Forma-1-es futam idején is vendégcsalogató a nagy képernyős közvetítés. (A médiatörvény alapján televízió készülék üzembentartási díjat kell fizetni annak, aki vendéglátóhelyen, szállodában, vagy más kereskedelmi egységben nyilvános területen televízió készüléket üzemeltet.) Az APEH ezért az önkormányzati adóhatóságok bevonásával egyezteti a bejelentések alapján, kinek kellene, és ki fizet ténylegesen tévé üzembentartási díjat.

Egyre több folyik be

Az adóhatóság adatai szerint (bevallásban bejelentett adatok alapján) 2007 decemberében majdnem 38 ezer készülék után, 2008 decemberében pedig már több mint 43 ezer bejelentett készülék után voltak kötelesek üzemben tartási díjat fizetni a kötelezettek. Az üzemben tartási díjból 2007-ben több mint 619 millió forintot, 2008-ban pedig már 973 millió forintot vallottak be az adatok tanúsága szerint.

Jól járnak a közmédiumok

Az alapba befolyt üzemben tartási díj 40 százalékát a Magyar Televíziónak, 28 százalékát a Magyar Rádiónak, 24 százalékát a Duna Televíziónak juttatja az ORTT. A befolyt összeg egy százaléka az ORTT, további egy százaléka pedig – egymás között egyenlő arányban elosztva – a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány működési költségeinek fedezetéül szolgál. A fennmaradó 6 százalékot a közszolgálati műsorok támogatására kiírt pályázatokra fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik