Üzleti tippek

Nem a fogyasztó kapja a visszatérítést

Részben a krízisalapba, részben alapítványba kell befizetni négy áramszolgáltatónak azt a mintegy ötmilliárd forintot, amit eredetileg a fogyasztókhoz kellett volna visszajuttatniuk.

Az ELMŰ, az ÉMÁSZ, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a DÉMÁSZ magasabb árrést alkalmazott a jogszabályban meghatározott mértéknél. Ezért a Magyar Energia Hivatal áprilisi határozata szerint a többletösszeg 60 százalékát közvetlenül a fogyasztóknak, 40 százalékát pedig a védendő, illetve a szolgáltatásból kikapcsolt kisjövedelmű rászoruló áramfogyasztóknak kellett volna megfizetni.

A fogyasztónként átlagosan 500 forint visszafizetési kötelezettségről szóló határozatot július közepén a hivatal megváltoztatta: a fenti összeg 60 százalékát a krízisalapba kell befizetniük a szolgáltatóknak, a 40 százalékát pedig a rászoruló lakosok villamosenergia-fogyasztását támogató alapítványok egyikébe, vagy közhasznú társadalmi szervezet számlájára kell utalniuk adományként. Az adományban ki kell kötni azt, hogy abból csak az adott áramszolgáltató szolgáltatási területén lévő fogyasztók kaphatnak támogatást.

A Magyar Energia Hivatal áprilisi határozata szerint a négy áramszolgáltató – az egyes szolgáltatóknál eltérő mértékben – átlagosan 40 fillérrel magasabb árrést számolt az előzetes, de pontatlan becslés alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik