Üzleti tippek

Marketing&Média 13. számának hírei


Marketing

Gázos nevek
A jól megválasztott márkanév csodákra képes, állítják a marketingszakkönyvek első lapjai, ám úgy tűnik, több cég reklámosztályán is elfelejtették a korai leckét. A legújabb baki egy nigériai gázvállalat nevéhez kapcsolódik, amely az orosz gázipari csoport, a Gazprom leányvállalataként került a világ érdeklődésének középpontjába. A cég ez idáig a Nigerian National Petroleum Corporation (Nigériai Nemzeti Gáztársaság) néven volt ismert, ám a röviden csak NNPC-ként emlegetett vállalat a jövőben a könnyebben kimondható Nigaz használata mellett döntött. A névválasztás ugyan magától értetődő, de az angol nyelvterületeken a szó teljesen más, rasszista asszociációkat válthat ki. A reklámmalőrt pillanatok alatt felkarolta a virtuális társadalom faliújságja, a Twitter, ahol azt javasolták az alkotóknak, egészítsék ki a frappánsnak vélt nevet egy magyarázó szöveggel. „A gáz, amelynek tartása van” alcím már mindent megmagyarázna, vélik az ügyhöz hozzászólók.
Hogy a vállalat megfogadja-e a tanácsot, az kérdéses, de nem ez az első eset, hogy elhibázott névvel debütál egy új termék vagy szolgáltatás egy számára kevéssé ismert piacon. Szinte klasszikusnak számít a Mitsubishi Pajero modelljének bevezetése Spanyolországban, ahol végül nevet is kellett váltani a pajero szó erősen negatív töltete miatt. Spanyolul ugyanis a szó „rejszolót” jelent. De valószínűleg elnagyolta a piackutatást németországi megjelenésekor a Starbucks is, amely nem számolt azzal, hogy a német nyelvterületen a latte szó az erekció közismert elnevezése. A svéd IKEA néhány évtizeddel ezelőtt került fel a képzeletbeli bakilistára, mikor vécéülőkéit és lábtörlőit dán városokról nevezte el.

Reklám

Kiosztották az oroszlánokat
A tavalyi év után ismét a BBDO nyerte el az Év hálózata címet a júniusban megrendezett 56. Cannes Lions fesztiválon. Az ügynökség irodái összesen egy Grand Prix-t, kilenc arany-, tizenkét ezüst- és húsz bronzoroszlánt gyűjtöttek össze. A második a DDB, a harmadik pedig a Leo Burnett lett.
Az Év ügynökségének járó oroszlánt a DDB Sao Pauló-i irodája teheti ki a vitrinbe, ők két-két arannyal, ezüsttel és bronzzal diadalmaskodtak. A rangsorban a második helyet a tavalyi győztes ALMAPBBDO Sao Paulo, a harmadikat pedig a DDB&CO Istanbul szerezte meg.
A PR-, a direkt és az online cyber kategória Grand Prix-jét a CumminsNitro nyerte az ausztrál Queensland állam felkérésére készített, „The Best Job in the World” kampánnyal. Az ügynökség a három nagydíjjal rekordot döntött, az Év ügynöksége díjra azonban nem volt esélye, mivel ott csak a film-, sajtó-, köztér- és rádiókategóriában elért eredmények számítanak.
A titánium- és integrált kampányok Grand Prix-jét ezúttal nem egy ügynökség, hanem Barack Obama kampánycsapata vihette haza. Filmkategóriában 16 arany-, 36 ezüst- és 35 bronzoroszlán talált gazdára, a fődíjat az amszterdami Tribal DDB bohócos-bankrablós Carouselje zsebelhette be.

Média

Ingyenlapok a diákoknak
Az amerikai példákat látva az európai lapok és kiadók munkatársai gőzerővel dolgoznak új üzleti modellek kialakításán. Szakértői vélemények szerint a bankok vagy az autóipar állami megsegítéséhez hasonlóan a sajtónak is szüksége volna olyan támogatásokra, amelyek egyrészt mérsékelnék a válság hatását, másrészt a fiatal korosztályt is bekapcsolnák a nyomtatott média olvasásába. Franciaországban és Németországban folynak is ilyen kísérletek, miután a Nielsen nemrég közzétett felmérési adatai szerint a fiatalok érdeklődnének a lapok iránt, ha azok számukra vonzó tartalommal jelennének meg.
Ezért Franciaországban Nicolas Sarkozy egyetértésével a kulturális minisztérium azzal a javaslattal állt elő, hogy a 18. életévét betöltött fiataloknak az állam előfizeti az általuk kiválasztott hetilapot. A kezdeményezés része annak a 200 millió eurós segélycsomagnak, amelyet az elnök januárban juttatott a nyomtatott médiának. A kormányzat ezen belül ötmillió eurót biztosít a kiválasztott lapok terjesztésére. Az akciótól azt remélik, hogy az érintett 750 ezer fiatal közül legalább 200 ezer a továbbiakban előfizetővé válik, s rendszeres olvasója lesz a kiválasztott magazinnak.
A francia kezdeményezéshez hasonlóan ősztől Németországban is szeretnék rávenni az olvasásra a fiatalságot, amelynek – egy BDZV által készített felmérés alapján – már csak kevesebb mint fele olvas napilapot (a felnőttek körében ez az arány 70 százalékos). A Nordhein-Westfalen tartomány miniszterelnöke, Jürgen Rüttgers ezért a Zeitung in der Schule – Schule in der Zeitung program keretében minden kilencedik osztályosnak ingyen biztosítaná az iskolákban a diákok által kiválasztott térségi napilapot (WAZ, Rheinische Post). Az intézkedés 200 ezer tanulót érint, s amennyiben a kezdeményezés beválik, a kiadók hajlandónak mutatkoznak, hogy más tartományokban is kövessék a példát.

Széles körű jelenlét
Jelen lenni minél több platformon – adta meg a közmédiumok digitális korban való túlélésének receptjét Uwe Kammann egy nemrég tartott budapesti konferencián. A Grimme Médiakutató Intézet német vezetője szerint a németországi közrádiók és köztévék körülbelül harmincötször annyi pénzből működnek, mint a magyarországiak, ennek köszönhetően országos csatornáik – amelyek között akad a német nyelvű államoknak szóló kulturális és gyerekcsatorna is – 40 százalék körüli közönségarány mondhatnak magukénak. Eközben kilenc regionális rádió- és ugyanennyi tévécsatornájuk működik, terjeszkedésüknek pedig csak az szab határt, hogy országos közmédiumonként háromban maximalizálták az indítható digitális adók számát. Ráadásul a magyarországi viszonyok között hihetetlennek tűnő pénzbőségben is beosztással élnek: ennek egyik eleme a programkooperáció, illetve az is, hogy az értékteremtés jegyében jelentős összegeket fordítanak például tévéfilmgyártásra.
A kitörési pontokat taglaló tanácskozás nem sok jót ígért a hazai közmédiumoknak: az egyik felszólaló arra emlékeztetett, hogy a csatornabőség beköszönte Németországban sem alakította át a fogyasztói szokásokat. A szabadon fogható, mintegy kilencszáz tévécsatorna közül hat részesedik a képernyő előtt töltött idő négyötödéből, a 12 év körüli fiataloknál pedig már egyértelműen kimutatható a médiahasználati korszakhatár. Ők ugyanis nem annyira tévéznek, hanem interneteznek, inkább a zsebpénzükből áldozva kedvenc sorozatuk epizódjainak letöltéséért, minthogy kivárják, hogy valamelyik adó műsorára tűzze a folytatást.

Kedvező jelek a hirdetési piacon
Számos közgazdász és üzletember gondolja úgy, hogy a hirdetésekre fordítandó összegek megbízhatóan jelzik a gazdaság állapotot. A GroupM felmérése szerint az elkövetkező másfél évben sem az európaiaknak, sem az észak-amerikaiaknak nem lesz túl sok okunk az optimizmusra. A társaság nemrég közzétett jelentése szerint 5,5 százalékkal csökken a globális reklámköltés az idén 2008-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy a hirdetők összességében 416,4 milliárd dollárt költenek reklámokra.
A világ legnagyobb hirdetési piacán, Észak-Amerikában 6,1 százalékos zsugorodás várható azok után, hogy tavaly kétszázalékos csökkenést regisztráltak. Jövőre viszont a globális visszaesés üteme ennél jóval kisebb lesz. A WPP kommunikációs holdinghoz tartozó cég előrejelzése szerint 1,4 százalékos hanyatlás várható.
További kedvező jel, hogy 19 országban – a gazdasági válság ellenére – már az idén is növekedést tudnak elérni, jövőre pedig már 33 országban bővülhet a reklámpiac.

Online

Feltámad a Pirate Bay
Új üzleti modellt, a tartalomszolgáltatók és a jogtulajdonosok számára pedig anyagi kompenzációt ígér a világ leghíresebb fájlmegosztó rendszere, a The Pirate Bay új tulajdonosa. A június végén bejelentett tranzakció keretében a Global Gaming Factory X nevű svéd szoftvercég 7,7 millió dollárt fizet a szolgáltatásért, az ügyletet várhatóan az idén augusztusban zárják le – derül ki a Reuters összeállításából.
A stílusváltásra szükség is lesz a The Pirate Baynél, mivel a világ száz leglátogatottabb weblapja között szereplő szolgáltatást folyamatosan támadták a nemzetközi film- és zeneipar képviselői amiatt, hogy illegálisan terjesztett szerzői jogvédelem alá eső tartalmakat. A fájlmegosztó rendszer elleni harc az idén áprilisban érte el csúcsát, amikor egy svéd bíróság a szolgáltatást létrehozó és működtető magánszemélyeket egy-egy év börtönbüntetésre és 3,6 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte. Az ügy még nem zárult le, mivel a The Pirate Bay alapítói fellebbeztek.
Az új tulajdonos az első hírek szerint rendkívül bizakodó, ami részben érthető, hiszen a szolgáltatásnak havonta 20 millió egyedi látogatója van, a havi oldalletöltések száma pedig egymilliárd körüli. A Global Gaming Factory X egyébként úgy tűnik, komoly lehetőséget lát a fájlmegosztásban, erre utal az is, hogy 100 millió svéd koronáért (2,5 milliárd forint) megvette az új generációs fájlcserélő technológiát kifejlesztő Peerialism nevű, szintén svéd vállalkozást, hogy a jelenleginél hatékonyabb rendszerrel működtethesse a szolgáltatást. Az új üzleti modellről egyelőre nem közölt részleteket a The Pirate Bay új tulajdonosa, így nem lehet tudni, hogy a jövőben fizetni kell-e a letöltésekért – ami az ingyenességhez szokott felhasználók miatt elég reménytelen kísérlet lenne –, vagy hirdetésekből teremtik elő a tartalomtulajdonosok kifizetéséhez szükséges összeget.

Kutatás

A legkedveltebb hírességek
A stand-up comedy műfajának fiatal hazai képviselői örvendtek májusban a legnagyobb népszerűségnek – ezt tükrözik a havi rendszerességgel 400 internetező megkérdezésével készülő GfK Sztár Monitor adatai.
A közéleti szereplők kedveltségi toplistáját Kovács András Péter vezeti, akit a szintén humorista Aranyosi Péter, Hadházi László, illetve Gálvölgyi János követ.
A magyar hírességek közül Gálvölgyi Jánost és Vágó Istvánt a férfiak jobban kedvelik, mint a nők. A férfiak egyötöde két sportolót is kedvencének tekint, Erdei Zsoltot és Talmácsi Gábort. Ezzel szemben a nők egyötöde Kovács Áront, Mészáros Árpád Zsoltot és Szinetár Dórát kedveli.
A legismertebb hírességek listáján Gálvölgyi János, Till Attila és Boros Lajos van az élen, őket csaknem az internetezők teljes köre ismeri. Szintén magas (94 százalék) ismertségnek örvendhet Palik László és felesége, Marsi Anikó is.
„Az internetezők szerint túl sokat szerepel a médiában, ezért unalmassá vált számukra Gáspár Győzike, Kiszel Tünde, Benkő Dániel – az őket ismerők legalább 70 százaléka vélekedik így. Jelenleg ők a legkevésbé kedvelt sztárok” – mondta el Nagy István, a GfK Hungária Média szektormenedzsere.
A közvéleményt legjobban megosztó hírességek jellemzően rádiós műsorvezetők: Bochkor Gáborról és Boros Lajosról vélekedett a leginkább eltérően az internetezők tábora, bár mindkettőjük esetében a pozitív értékek vannak a magasabb arányban. Szintén magasnak tekinthető Fekete László és Bódi Sylvi megosztási indexe, azonban a rádiós műsorvezetőkről formált véleményekkel ellentétben az „erőember” és a playmate esetén a negatívan vélekedők tábora a nagyobb.

Digitális tájékozatlanság
A Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint éppen az a réteg a legkevésbé tájékozott a földfelszíni digitális átállással kapcsolatban, amelyiket ez a leginkább érinti. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a 18 év felettiek 60 százaléka értesült arról, hogy pár éven belül lekapcsolják az analóg adótornyokat. Azonban a földi digitális átállás elsősorban azt a 700-800 ezer háztartást érinti, amelyek kizárólag tető vagy szobaantennás vétellel televízióznak. Ebből a körből viszont az átlagnál is kevesebben, mindössze a megkérdezettek 44 százaléka értesült az átállásról.
A MinDig Tv nevet viselő szolgáltatás előnyeit a kutatásban részt vevők a jobb kép- és hangminőségben, valamint a nagyobb csatornaszámban látják. A felmérés arra nem tért ki, az mennyire köztudott, hogy a „nagyobb csatornaszám” mindössze az eddig csak műholdon vehető közszolgálati adókat jelenti pluszban, helyi televíziók vételére pedig a rendszer egyelőre nem biztosít lehetőséget.
A kutatás szerint a digitális átállásról értesülő, tető- vagy szobaantennával tévézők hat százalékának már van a MinDig Tv vételéhez szükséges beltéri egysége. Ezt egyébként valószínűleg túlmérte a Szonda Ipsos, hiszen ez azt jelentené, hogy jelenleg több mint 20 ezer digitális földi vételre alkalmas set-top-box van az országban. Az ilyen készülékeket értékesítő kereskedők becslése szerint viszont ez egyelőre nem több pár ezer darabnál.
A tetőantennások negyede bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy kell-e vásárolnia valamit ahhoz, hogy 2012 után is tudjon tévézni. Utóbbiak körében egyébként felülreprezentáltak az idősebbek, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a kistelepüléseken élők.

Karrier

Változások a HVG-nél
Új értékesítési vezetőt nevez ki július közepétől a HVG Online, miután a poszt Rébeli Szabó Ferenc távozásával tavasszal megüresedett. László Kata feladata lesz többek között, hogy a HVG Online által az elmúlt évben bevezetett szakmai site-okra és a korábbi portfólióra vonatkozóan kidolgozza az értékesítési stratégiát, erősítse a termékek közötti szinergiát.
A szakember az elmúlt egy évet az Epamediánál töltötte kereskedelmi csoportvezetőként, de nem ismeretlen számára a HVG Online, hiszen korábban key account menedzserként már dolgozott a csapatban, azt megelőzően pedig a Media Wise-nál és a Bell & Partners kommunikációs ügynökségnél töltött be hasonló pozíciót.
A korábbi értékesítési vezető március óta az Est Media Group online értékesítési vezetőjeként dolgozik.
Hamarosan újabb szakembercsere várható a kiadó háza táján. A HVG szerkesztősége szeptember 30-án főszerkesztő-választást tart azt követően, hogy a június 24-i választáson a többség a jelenlegi főszerkesztő, Réti Pál mandátumát ugyan meghosszabbította, a kiadó vezérigazgatója viszont megvétózta a döntést. A kiadó és a szerkesztőség közös elhatározása szerint a lapot az új program elkészüléséig Réti Pál vezeti, aki négy éve áll a lap élén.

Magyar irányítás az Ipsosnál
Július 1-jétől Géczi Tamás vezeti az Ipsos ASI kelet-közép-európai, közel-keleti és afrikai régióját. A szakember az Ipsos reklámkutatási üzletágának (reklámelőtesztek, -utótesztek, folyamatos reklám- és márkakutatások) regionális üzletfejlesztéséért, a meglévő ügyfelek kiszolgálásáért és a régió egyes irodáiban működő ASI-csapatok irányításáért felel.
Géczi Tamás a Modusban kezdte piackutatói pályafutását, 1995-től a Macro International magyarországi, majd kelet-európai igazgatója lett, 1999-től pedig a Millward Brownnál folytatta munkáját.
A most kinevezett regionális igazgató elsősorban a prágai régiós központból látja el feladatát, rövid magyarországi tartózkodásai alkalmával pedig a budapesti irodában végzi munkáját.

Új menedzserek a Discoverynél
Átalakításokat hajtott végre menedzsmentjében a Discovery Networks Central Europe (DNCE). A korábban Sylwester Molenda által betöltött lengyel-magyar channel manageri pozíció július 1-jétől kettévált, és új posztokat hoztak létre. A lengyel piac csatornafejlesztésének irányítását a továbbiakban Basia Bilinska – a lengyel Discovery Historia korábbi vezetője – látja el; a magyar, a cseh és a szlovák csatornafejlesztésért pedig Magda Szczawinska felel a jövőben. Ő vezeti a programkiosztási, márkapozicionálási, PR- és marketingkommunikációt, felel majd a magyar, a cseh és a szlovák piacon a DNCE-csatornák kommunikációjáért. Syl¬wes¬ter Molenda július 1-jétől a régió Research Insight and Innovation Directora lesz. Ő felel majd a DNCE kutatási tevékenységéért, a vállalat céljaihoz és terveihez igazodó üzletfejlesztésért.

Sensation után Claybird
A Claybird Group ügyvezetői posztjára cserélte Fazekas László a Sensation Event Marketing ügynökség ügyfélkapcsolati igazgatói pozícióját. Fazekas szakmai tapasztalatát a Sensation előtt az Oditech Studiónál szerezte account menedzserként, ahol olyan márkákon dolgozott, mint a Pöttyös, a Milli, a Completa, a Heineken, a Bayer, a Johnson & Johnson és a 3M. A szakember üzletfejlesztéssel, ügyfélkapcsolattal és a projektmenedzsment felügyelésével foglalkozik majd a teljes körű online kommunikációs feladatokra, illetve gerilla- és virálmegoldásokra specializálódott, az idén alakult ügynökségnél.

Online erősít a Lime
Két médiatervező munkatárssal bővítve szakembergárdáját, az online média területén erősíti tevékenységét a 2003 óta működő Lime Communications. Korábban csatlakozott az ügynökséghez Kéri Gábor (képünkön) mint stratégiai igazgató, aki egyéb feladatai mellett az online divízió működéséért és fejlesztéséért is felel. Sipos Viktória és Fazekas Andrea médiatervezőként és keresőmarketing-szakértőként érkezett a céghez.

PR-szakembert nevezett ki a BASF
Kertész Péter Arnold személyében új kommunikációs vezetőt szerződtetett a vállalat PR-feladatainak ellátására a BASF Hungária. A hazai médiakapcsolatok szervezése mellett a szakember regionális PR-koordinációs feladatot is ellát a kelet-közép-európai térség nyolc országában.
A szakember az Mmd PR- és Public Affairs ügynökség ügyvezető-helyettesi pozíciójából érkezett a vegyipari cég magyar leányvállalatához. Korábban a Microsoft Magyarország PR-menedzsereként, illetve a Sanoma Budapest jogelődjeinél (VNU Budapest, VICO) dolgozott lapmenedzserként.

Távozott Xavier Crespin
Távozott posztjáról Xavier Crespin, a Peugeot Magyarország marketingigazgatója. A szakember négy év után Lengyelországban folytatja karrierjét. A vele dolgozó marketinges csapat és az Euro RSCG ügynökség úgy tették ezt emlékezetessé, hogy utolsó munkanapján óriásplakáton búcsúztatták Crespint. A plakátokra egy Bon Voyage címet viselő fiktív magazint tett az ügynökség, amelynek a marketingigazgató lett a címlapszereplője.

Országos HR-vezető az Electroluxnál
Stuberné Végh Szilvia személyében új, országos HR-igazgatót neveztek ki júniustól az Electrolux Lehel Kft. élére. A skandináv gyártó úgy döntött, ahol több üzletággal is jelen van, ott legyen egy helyi, csoportszintű menedzser a személyzeti ügyek vitelére. Végh Szilvia tavaly áprilisban csatlakozott a hazai leánycéghez. Előtte több multinacionális vállalatnál is betöltött HR-vezetői pozíciót hazai és nemzetközi szinten.

Szerepcsere az Ogilvy PR-nél
Christopher Graves, az Ogilvy PR ázsiai csendes-óceáni regionális elnök-vezérigazgatója tölti be jövő januártól az Ogilvy PR globális vezérigazgatói pozícióját. A poszton Marcia Silvermant váltja, aki hét évig irányította a céget. Christopher Graves 2005-ben csatlakozott az Ogilvy PR-hez. Korábban 23 évet töltött a média világában, dolgozott a Dow Jones, a The Wall Street Journal és a CNBC Asia kötelékében is. Silverman sem távolodik el az ügynökségtől, az igazgatótanács elnöke lesz a jövő év elejétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik