Üzleti tippek

Kijátszotta a kampánycsendet a bolgár sajtó

A választás napján tilos exitpoll-eredmények közzététele, a bolgár média azonban leleményesen játszotta ki a tilalmat vasárnap délután, hogy közzétehesse: jelentősen vezet a szófiai polgármester, Bojko Boriszov pártja, az ellenzéki jobbközép GERB a parlamenti választásokon.

A BGNES hírügynökség időjárás-jelentése szerint a Városháza utcában 40 fokos (értsd százalék), „elviselhetetlen a hőség”, míg a Szocialista Párt (PSZB) utcájában a higanyszál nem érte el a 18 fokot. Még hidegebb volt a török kisebbség pártja, az MDL székháza előtt (alig 12 fok), s ugyancsak fagyos az időjárás a Roham (Attaka) nacionalista párt háza táján, ahol csak 9 fokot mértek.

A leglátogatottabb éttermek besorolását közölve a Focus hírügynökség arról számolt be, hogy „A polgármesterhez” címzett söröző áll az első helyen 38 százalékkal, őt követi a vendéglő „A Vörös Nagymamához” 20 százalékkal (utalás arra, hogy a PSZB-t elsősorban az idős választók támogatják). A Mash Allah (MDL) látogatottsága 13,5 százalék, míg a Führerre utaló „Anschluss” sörözőé 10 százalék.

Egy másik, szintén a Focus közölte hír szerint a veteránautók vasárnapi versenyén egy tűzoltóautó vezet 37,5 százalékkal – utalás a polgármester karrierjének kezdetére -, második helyen Georgij Dimitrov egykori kommunista vezető autója áll (18,2 százalék), őt követi az MDL Törökországból importált Fiat Doganja (14,5 százalék).

A Darik rádió a zeneszámokat rangsorolta: a Tűzvész (GERB) című nóta áll az élen 38 százalékkal, őt követi a „Baloldalt fáj” (PSZB) 19 százalékkal, majd egy keleti dal (MDL) 14 százalékkal a sajátos slágerlistán.

A bolgár média 2001 óta közli ily módon a voksolás napján egész nap az urnáktól távozó szavazók megkérdezésén alapuló felmérések eredményét. Az exitpoll-eredményeket nyíltan a szavazóhelyiségek bezárása után, közép-európai idő szerint 18 órakor tették közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik