Üzleti tippek

Durván átszabták az adórendszert

A nagyobb vállalkozások egyértelmű nyertesei a 2010-es adóváltozásoknak, a mikrovállalkozásoknál és a magánembereknél – beleértve az aktívakat is - már nem ennyire tiszta a kép. Megszavazták a „a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról” szóló törvényt. Az Országgyűlés a jogszabályt 211 igen, 152 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el.

A 2010-es adóváltozások számos jó hírt jelentenek a vállalkozásoknak: 27 százaléknyi járulékfizetési kötelezettség immár a teljes bérre, a különadó eltörlése, ami különösképp a nagyobb cégeknek kedvez (a társasági adó alapját sokkal könnyebb nullára kihozni, mint a különadóét, még valószínűleg úgy is, hogy jövőre valamelyest szűkül a kedvezmények köre, így a 3 százalékpontos társaságiadó-emeléssel együtt is kedvező az egyenleg). A cégeknek is jó hír a személyi jövedelemadó csökkentése, hiszen így kisebb – vagy éppen semmilyen – bérfejlesztésre nem kényszerülnek majd.

Átszabják (Illusztráció: Rédley Tamás)

Átszabják (Illusztráció: Rédley Tamás)

Szomorkodnak az evások

A kisebb cégek tulajdonosai, illetve az evások örömét persze beárnyékolják azok a szigorítások, amelyekről korábban írt az FN. Az evásoknak további rossz hír a 30 százalékosra emelkedő kulcs, amit nem ellensúlyoz eléggé az áfakulcs emelkedése sem (ráadásul akadnak köztük tárgyi adómentes számlát adók is).

A munkavállalók annak örülhetnek, hogy kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetniük (itt kiszámolhatja, mennyivel kevesebbet). Bár valójában nagyobbak lesznek az adókulcsok, mint idén, ha visszavetítjük azokat a bruttó bérre (a 17, illetve a 32 százalékos kulcs a munkaadói járulékkal megnövelt bruttó munkabérre vonatkozik). Az alsó kulcs (visszavetítve) 20,91, a felső 40,64 százalék lesz. Az adóterhelés azonban mégiscsak kisebb lesz a megváltozott adójóváírás és az eltolt sávhatár miatt.

Ne fojtsuk alkoholba

Az édes ízekbe persze fanyar is vegyül: például hideg étkezési jegyet aligha kap 2010-ben a munkavállaló, hiszen csaknem 100 százalékos adó- és járulékteher terheli majd. De az sem biztos, hogy meleg étkezési jegyet kap majd az illető, hiszen az is 25 százalékos adókulcs alá esik majd. Megszűnik csaknem mindegyik adómentes juttatás, néhány marad mutatóban: az internet-előfizetés támogatása adómentes lesz, s megmarad az üzemanyag-megtakarítás adómentessége havi 100 ezer forintig. Szja-mentes marad az is, ha a munkáltató a dolgozó képzését támogatja.

A tovatűnő kedvezmények fölötti bánatában azonban jobb, ha a dolgozó nem nyúl a pohárért, mert a szeszes italok is többe kerülnek majd, csakúgy, mint a dohányáruk, és az üzemanyagok – a jövedéki adók nemcsak július, hanem január elsején is dinamikusan nőnek.

az üzemanyag ára

Az ólommentes benzin jövedéki adója július elsején 103,5 forintról 109-re nő, január elsején 120 forintra. A jövedéki adó áfaalapot is képez, így a júliusi 20 forint körüli árugrást januárban egy 14 forint körüli követi majd. A gázolaj júliusi 12 forint körüli árugrását januárban egy 8 forint körüli követi.

Júliusban ugyanis a gázolaj jövedéki adója 88,9 forintról csak 90,5 -re nő, de januárban fölmegy 97,35 forintra.

A kormányzat a pincérekkel, a taxisofőrökkel, és a sebészekkel is szigorú próbál lenni – a borravaló és a hálapénz eddig adóterhet nem viselő volt (az adóalapot emelte, de azután le lehetett vonni, tehát csak annyi kellemetlenséget okozott, hogy magasabb kulcs alá lehetett miatta kerülni), most már normál módon adózni kell utána (már annak, aki bevallja).

Akad egy-két hétfőn elfogadott módosító, ami már július elsejétől hat: ilyen a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfája, illetve, hogy csak 20 százalékos áfát kell kifizetni a lakóingatlan után, ha az előleg megfizetése már július elseje előtt megtörtént (s ezt július elsejéig bejegyezték a földhivatalhoz).

Gyes-gyed

A 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett – erről ezt is megszavazta ismételten az Országgyűlés, 199 igen, 159 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik