Üzleti tippek

A Ringiernek mégsem kell a Bors

A Ringier Kiadói Kft. elállt a Bors című napilapot kiadó Híd Rádió Zrt. megvásárlásától, a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) beadott fúziós kérelmét pedig visszavonta.

A Blikk című bulvárlapot kiadó Ringier Kft. csütörtökön visszavonta a GVH-hoz 2008 novemberében beadott összefonódási kérelmét, amelyben a versenyhatóság engedélyét kérte a Bors című napilapot kiadó Híd Rádió Zrt. részvényei 100 százalékának megvásárlásához. A GVH lefolytatta az ügyben a vizsgálatot. Az ügyben az első tárgyalást 2009. június 17-én tartotta a GVH. Döntés akkor nem született. A következő tárgyalásra 2009. június 29-én került volna sor.

A Ringier Kiadói Kft. azonban 2009. június 25-én jelezte a GVH-nak, hogy összefonódási kérelmét visszavonja, mert mégsem kívánja megszerezni a Híd Rádió Zrt. feletti irányítást. A versenyhatóság emiatt az eljárást megszünteti.

A hatóság részletes piacelemzést végzett. Ezek alapján Magyarországon jelenleg három országos terjesztésű bulvár napilap van: a Blikk, a Bors és a Napi Ász. A lapok ára és az általuk feldolgozott témák közel esnek egymáshoz, példányszámuk azonban jelentősen különböző. A Magyar Lapkiadók Egyesülete adatai szerint az utóbbi 20 évben a jelenlegi helyzethez hasonlóan jellemzően három bulvár napilap volt Magyarországon. További bulvárlapok csak rövid ideig voltak képesek a piacon maradni: így a ’90-es évek közepén a Pesti Riport és a Pesti Bulvár egy-két évig, de legutóbb a Képes Bulvár már csak néhány hónapig (2004. májusától augusztusig). A bulvárnapilapok együttes példányszáma a 2003. év óta – 300 és 350 ezer között ingadozva – érdemben nem változott.

A fúzió vizsgálata során a GVH előzetes álláspontjában megállapította, hogy a Ringier-csoportnak a bulvár napilapok piacán 73,2, a Híd Rádió Zrt-nek a Bors révén 21,2 százalékos részesedése van. Ilyen magas együttes részesedésnél csak speciális esetben nem alakulhat ki erőfölény. Ilyen lehet például, ha a jövőben várhatóan bővül a versengő vállalkozások köre. Erre azonban kevés az esély, hiszen az elmúlt húsz évben a piac végig három szereplős volt. A helyzet a fúzió után sem változott volna, mert a Ringier a Blikk és a Bors párhuzamos megjelentetését tervezte, igaz, eltérő irányultsággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik