Üzleti tippek

Túlzottan jobbra húzott az Echo TV

Megbírságolta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az Echo TV-t a média hírműsorainak kiegyensúlyozatlansága miatt.

Az Echo TV 12 vizsgált hírműsora közül 11 sértette meg azt a törvényi előírást, amely szerint a közzétett műsorszámok összessége, illetőleg azok bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve azok nézeteinek szolgálatában – olvasható a június 10-ei határozatban, amelyet a kézbesítés után publikált az ORTT. Az Echo TV-t 150 ezer forintos bírsággal sújtotta a testület.

“A vizsgálat alapján az Echo TV hírműsorai sem egyenként, sem a műsorszámokat összességében vizsgálva nem feleltek meg sem a szűk, sem a tág értelemben vett kiegyensúlyozottsági követelményeknek” – áll a tavaly márciustól június végéig tartó időszak havi három-három, este fél nyolckor adásba került híradója alapján meghozott határozatban.

Az ORTT szerint az Echo TV a törvényi rendelkezéseket figyelmen kívül hagyva, a hírműsoraiban a jobboldalt részesítette előnyben, többféle technikát használva ehhez. Az ellenzék támogatásának egyik módjaként említi a testület, hogy a narrátorok a hír elején értékelést fűztek az eseményekhez.

Az ORTT kifogásolta, hogy a műsorvezető mellett kivetített, az adott hírhez kapcsolódó, a hírt összefoglaló feliratok között előfordultak olyanok is, “amelyek nem a hírt ismertették, hanem a kormányról szóló negatív értékelés erősítését szolgálták”.

“A kevésbé tájékozott nézők számára megtévesztő szerkesztési gyakorlatként funkcionálhatott, hogy bizonyos eseményekről, melyek nem kapcsolódtak szorosan a politikához, olyan formán számoltak be, hogy a részletes apolitikus leírást követően a hírt lassan politikai üggyé transzformálták. Amennyiben egy negatív ügyről számoltak be, a kormányt tették felelőssé, amikor pedig a siker került terítékre, a Fidesszel kapcsolták össze az eseményt” – áll az egyik anyag kapcsán a határozatában.

Ugyanezen adásokat vizsgálva az ORTT nem találta megalapozottnak azt az előzetes vélelmezést, hogy a társaság megsértette a médiatörvény azon passzusát, amely megtiltja a politikai tájékoztató és hírműsorokban rendszeresen közreműködő műsorvezetőknek, hírolvasóknak, tudósítónak a vélemény, értékelés hozzáfűzését a politikai hírekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik