Üzleti tippek

4 nap munka, 1 nap képzés őszre

A kisvállalkozásoknak szóló munkahelymegőrző pályázat után hamarosan megjelenik a nagyvállalatoknak szóló. Lényegük, hogy heti öt nap helyett csak négy napra kell a dolgozók bérét fizetni. Az ötödik nap a képzésé, amit pályázati pénzből finanszíroznak, akárcsak a képzés idejére járó béreket. Legalább négy hónap, mire elindulhat egy-egy képzés, mondja a pályázati vezető, vagyis ősznél előbb nem lehet erre számítani.

Már a 2008. november-decemberi foglalkoztatási mutatókból látszott, hogy baj van, segítség kell a munkahelyek megtartásához, írja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a pályázatok bevezetőjében. Ehhez képest a mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak (mkkv) szóló pályázatra rá fél évre, május 28.-tól lehetett jelentkezni, a nagyvállalatoknak szóló pedig valamikor július első, második hetében jelenik meg a hivatal tájékoztatása szerint.

A nagyvállalati projektről addig is a társadalmi egyeztetésre szánt verzióból lehet már most tájékozódni. Korán érdeklődtünk, a lassan egy hónapja elindult mkkv pályázat eddigi tapasztalatairól az NFÜ még semmilyen érdemi információt nem tudott adni az FN kérdésére.

Az első szűrő

A munkaügyi központok most bírálják el a mkkv.k által beadott adatok (forgalom, foglalkoztatás, stb.) alapján, hogy vajon valóban érintettek-e a válságban – tájékoztatott Pablényi Attila a DFT Hungária Kft. Akkreditált Felnőttképzési Intézmény pályázatmenedzselési folyamatvezetője az éppen aktuális helyzetről. Ha ez a szűrés megtörtént, akkor lesz elérhető a kitöltési útmutató, és onnantól kezdve még kb. ötven nap kell az elbíráláshoz és utána indulhat a az oktatás.

A képzések így valószínűleg ősszel, az iskolaszezonnal kezdődhetnek, számolt utána az FN, vagyis ekkor lélegezhetnek majd fel a szerencsés mkkv pályázók, és azon dolgozóik, akiket megmentett az elbocsátástól a 4 nap munka, 1 nap képzés programja.

A mkkv-k részéről leginkább a nyelvi, és informatikai, valamint szakmai képzésekre volt igény a DFT-nél, sorolta Pablényi. Eddigi pályázati tapasztalataira alapozva a DFT azt írja nagyvállalatoknak szóló ajánlatában, hogy leghamarabb novembertől számíthatnak a cégek a képzések beindítására. Ettől függetlenül már most célszerű megkeresniük a pályázatírókat, hogy a pályázat megjelenésének időpontjára már felkészültek legyenek.

Számokban

A pályázható képzések időtartama legalább 3 hónap, legfeljebb 1 év, és minimum még egyszer ennyi ideig vállalniuk kell a cégeknek a foglalkoztatást. A bérköltség a képzési időre a minimálbér 200 százalékáig számolható el. Mkkv-knál 2-150 millió forint összeg nyerhető, egy dolgozóra legfeljebb 1,3 millió forint. Nagyvállalatoknál terv szerint 100 millió és kétmilliárd forint közötti összegre lehet benevezni. A mkkv és a nagyvállalati pályázatra is december 31-ig lehet jelentkezni. A támogatás 60 és 100 százalék között lehetséges, attól függően, hogy a pályázó milyen támogatási formát választ.

A DFT az Agenda 2013 Projektházzal együttműködve nem első alkalommal ajánlja fel a lehetséges pályázóknak, hogy ingyen elkészíti, és menedzseli (végigkíséri) pályázataikat, valamint az elnyert képzéseket is megszervezi. Az FN kíváncsi volt, mit jelent ez a pályázóknak. 100-150 ezer forint pályázati díj, 7-9 százalék sikerdíj, és 10 százalék közvetett költség nem kerül felszámításra a pályázatírással kapcsolatban. Persze csak akkor, ha a pályázó vállalja, hogy a pályázati képzéseket a DFT-vel együttműködve rendeli meg.

A munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinált munkahelymegőrző program bevezetésének szükségességéről az NFÜ a mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak (TÁMOP-2.3.3/A) és a nagyvállalatoknak (TÁMOP-2.3.3/B) szóló pályázatnál is azt írja, rövidtávon a válság negatív foglalkoztatási hatásait kívánják kivédeni, hosszútávon pedig a képzéssel a vállalatok versenyképességet kívánják növelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik