Üzleti tippek

Webbarát európai hirdetők

admin
admin

2009. 06. 23. 12:00

Ötödével, 12,9 milliárd euróra nőtt tavaly 2007-hez képest az európai netes hirdetési piac az IAB Europe adatai szerint. A legnépszerűbbek a keresésekhez kapcsolódó reklámok, amelyek a szegmens több mint negyven százalékát adták 2008-ban.

Tovább nőtt a kereső- és az apróhirdetések részesedése az európai internetes reklámpiacon az elmúlt évben – derül ki az Interactive Advertising Bureau Europe (IAB) és a PricewaterhouseCoopers (PwC) közös tanulmányából. A felmérésben szereplő 19 európai országban 2008-ban az előző évhez viszonyítva 20 százalékkal, 12,9 milliárd eurósra bővült a netes reklámpiac, ebből a keresőhirdetések 43 százalékkal részesedtek. Az európai reklámozók tavaly 5,6 milliárd eurót költöttek keresőmarketingre, ez 26 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A netes apróhirdetések piaca közben az IAB által vizsgált országokban 3,8 milliárd euró volt tavaly, ez 17,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

<#zaras_mm#>Bár összességében tavaly bővült az európai netes hirdetési piac, az adatokból jól látszik, hogy a többi platformhoz hasonlóan a világhálót sem hagyta érintetlenül a gazdasági válság. A legnagyobb európai webes reklámpiacok közül a növekedés mértéke több esetében elmaradt az átlagostól. Meglepően szerény eredményt ért el a szegmens Hollandiában, a mind az internet-hozzáférés, mind a webhasználat területén élen járó országban tavaly mindössze 9 százalékkal költöttek többet az interneten a hirdetők, mint egy évvel korábban. De többek között Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is csak kevesebb mint ötödével bővült a szegmens. Emellett olyan, az internetelterjedtség szempontjából a világ élvonalába tartozó országokban, mint Belgium, Dánia és Norvégia is csak éppen hogy meghaladta a 20 százalékot a növekedés mértéke.

Miközben a legnagyobb piacok átlag alatti vagy azt éppen felülmúló fejlődést produkáltak tavaly, a kevésbé fejlett netes hirdetési piacú országokban látványos eredmények születtek. Lengyelországban például 60 százalékkal, 253 millió euróra nőtt tavaly 2007-hez viszonyítva az online reklámköltés, míg a legnagyobb fejlődést Szlovéniában mérték, ahol 77 százalékkal bővült ez a szegmens, igaz, értéke így is csak 19,6 millió euró volt a múlt évben.

Mivel a magyar piacot csak tavaly kezdte mérni az IAB, összehasonlító adatok még nem állnak rendelkezésre. A szervezet adatai szerint 2008-ban a hazai hirdetők 21,8 milliárd forintot költöttek el a világhálón. A Magyar Reklámszövetség 2007-es adataival összevetve ez 55 százalék feletti növekedést jelent. A legnagyobb mértékben itthon is a keresőhirdetések piaca nőtt az IAB adatai alapján, mintegy 240 százalékkal, igaz, ez a szegmens még így is csak 17 százalékát adja a hazai webes reklámköltésnek.

A keresőmarketing látványos megerősödésének egyik fő oka az lehet, hogy recesszió idején a hirdetők még jobban odafigyelnek arra, mennyire térül meg a befektetett pénz, és ennek mérésére ez a megoldás az egyik legalkalmasabb – mondta el a felmérés kapcsán Alain Heureux, az IAB Europe elnök-vezérigazgatója.
Kemény év lesz az idei a webes hirdetési szegmensben, az érettebb piacokon akár visszaesés is elképzelhető, míg azokban az országokban, ahol az idén is nő az online reklámköltés, a bővülés mértéke csökken – állítja Eva Berg-Winters, a PwC médiaszakértője. Ugyanakkor az internet még mindig jobban teljesít, mint a többi hirdetési csatorna, és ezzel növelni tudja részesedését a reklámpiacon, ezért a válság elmúltával ez a terület újabb gyors fejlődést élhet meg – tette hozzá a PwC munkatársa.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.