Üzleti tippek

Bedől a salgótarjáni üveggyártás

Az építőipart sújtó válság hatására összedőlni látszik a nagy múltú salgótarjáni üveggyártás: áprilisban az Ursa Salgótarjáni Üveggyapot Zrt. jelentette be, hogy bezárja gyárát, majd az R-Glass Hungary Kft. öblösüveggyára került bajba, május végén pedig elindult a több mint százéves múltra visszatekintő Salgó-Sík Salgótarjáni Síküveg-feldolgozó Kft. felszámolási eljárása - írja a Napi Gazdaság.

A lap információi szerint a több mint száz dolgozót foglalkoztató Salgó-Sík vesztét döntően a rendelésállomány csökkenése és a szaporodó kinnlevőségek okozták. A felszámolásban a hitelezők július 6-ig jelenthetik be követeléseiket, amelyek összértéke megközelíti az egymilliárd forintot.

A Salgó-Sík 2007-ig dinamikusan fejlődött, a cég 2004-2006 között évente átlagosan 100 millió forint körüli összeget költött technológiai fejlesztések megvalósítására, nettó árbevétele 2005-ben meghaladta a 1,5 milliárd forintot, 2007-ben pedig megközelítette a 2 milliárdot.

A céget azonban tavaly – szinte egyik pillanatról a másikra – teljesen letaglózta a hazai építőipar összeomlása, rendelésállománya csökkent, és a körbetartozások miatt az egekbe szöktek kintlévőségei. A felszámolás az egyik hitelező kérelmére indult – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik