Üzleti tippek

Az SZDSZ még nem döntött a vagyonadóról

A Szabad Demokraták Szövetsége még nem döntött arról, támogatja-e a vagyonadóról szóló törvényjavaslatot - tájékoztatott a párt sajtóosztálya.

“A törvénnyel kapcsolatban a szabad demokraták azokat a módosító javaslatokat tudják támogatni, amelyek az igazságosabb közteherviselés irányába mutatatnak, a törvény egészéről azonban a párt testületeinek soron következő ülésein születik majd döntés” – olvasható a közleményben.

A párt frakcióvezetője kedden arról beszélt, hogy az SZDSZ-frakció megszavazza a háromsávos vagyonadóról szóló módosító indítványokat az Országgyűlésben. Kóka János szerint az igazi áttörés az adójavaslatokban az lesz, ha sikerül 2011-től 15 millió forintra emelni a személyi jövedelemadó 17 százalékos kulcsának sávhatárát.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kedden benyújtott módosító javaslat szerint 30 millió forintig marad az adómentesség, de ha ezt az összeget eléri az ingatlan értéke, akkor sávosan adózik a teljes érték után. A 30 millió forintot meg nem haladó rész után 0,25 százalék, a 30 és 50 millió forint közötti részre 0,35 százalék, míg 50 millió forint felett 0,5 százalék az adókulcs.

A javaslat szerint, ha egy tulajdonos több ingatlannal rendelkezik, a második csak 15 millió forintig lenne adómentes, a többi pedig már az első forinttól adóköteles lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik