Üzleti tippek

Olcsóbb lesz a távhő

Várhatóan a legalacsonyabb áfakulccsal adózik a távhőszolgáltatás jövő januártól. Erről a miniszterelnök és a szocialista polgármesterek hétfőn egyeztettek - értesült több forrásból az MTI kedden.

A legalacsonyabb, kedvezményes kulcs 5 százalék, ebbe a körbe tartoznak a könyvek, a napilapok és a gyógyszerek. A távhőszolgáltatás áfája jelenleg 25 százalék, de augusztus 1-jétől a szolgáltatás a kedvezményes 18 százalékos áfakörbe kerül, ha az Európai Bizottság nem kifogásolja azt.

Az MTI úgy tudja, a kormány azt tervezi, hogy a távhőszolgáltatást az áfa alsó kulcsába sorolja majd, egyrészt azért, hogy olcsóbb legyen, másrészt a környezetvédelmi szempontok miatt, hiszen az összes fűtési mód közül ez a leginkább környezetkímélő.

Még nem biztos, hogy jövőre is 5 százalékos lesz a legalacsonyabb kulcs, de még ezzel együtt is jelentősen csökkenhet majd a távhőszolgáltatás áfája. A kormány a kérdést a jövő évi költségvetés készítésekor akarja rendezni, feltétel azonban, hogy a költségvetési egyensúly ne sérüljön – tudta meg a távirati iroda.

A korábbi tájékoztatás szerint több mint 640 ezer lakásban van távhőszolgáltatás. Ezekben a lakásokban mintegy kétmillió ember él. A távfűtéses háztartások közül több mint 235 ezren jogosultak szociális alapon támogatást igénybe venni a távhőszámla kifizetéséhez.

A távhőszolgáltatást további tízezer, nem lakossági fogyasztó is igénybe veszi. Az árban – szolgáltatótól függően – különböző a rendelkezésreállási és az energiadíj aránya, átlagosan azonban az energia ára a szolgáltatás díjának 60-65 százalékát teszi ki.
A hőt és áramot együttesen termelő, úgynevezett kapcsolt erőművekben évi kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátását „takarítják” meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik