Üzleti tippek

200 milliárdért vesz új gépeket a Malév

Harminc Szuhoj Superjet 100-as megrendeléséről írt alá szándéknyilatkozatot a Malév és a SuperJet International hétfőn Európa legnagyobb légi seregszemléjén és vásárán, a Párizs melletti Le Bourget-ban.

A szándéknyilatkozatot Martin Gauss, a Malév vezérigazgatója és Alessandro Franzoni, az orosz gépeket értékesítő SuperJet International vezérigazgatója írta alá a 48. Párizs-Le Bourget-i Nemzetközi Légi- és Űrszalonon. A tervezett beszerzés értéke több mint 1 milliárd dollár, közölték a felek.

A Malév 98 utas befogadására alkalmas Superjet 100-as típusú repülőgépeket tervez vásárolni. Az első 2011-re érkezhet meg a légitársaság flottájába, majd 2012-től évente hat darab. A Malév flottája jelenleg 27 repülőgépből áll, az év végéig a tervek szerint 22-re csökken a géppark.

A Szuhoj Superjet 100 (SSJ 100) típusú repülőgép az első olyan regionális utasszállító gép, amelyet teljes egészében a Szovjetunió felbomlása után terveztek Oroszországban.

Nemzetközi bemutatkozása hétfőn, a Párizs mellett kiállításon volt. A gép egyaránt alkalmas a regionális és közepes távolságú útvonalak teljesítésére, ezért kitűnően megfelel a Malév hálózatának lefedésére – mondta az aláírást követően Martin Gauss vezérigazgató. A Malév újabb, hosszú távú flotta-átalakítási programjában azzal számol, hogy a légitársaság a következő évtizedben növekedésnek indulhat és a jelenleginél több repülőgépre lesz szüksége – mondta Gauss.

200 milliárdért vesz új gépeket a Malév 1

Az SSJ 100-ast a Szuhoj Polgári Repülőgépgyártó Vállalat (SCAC) tervezte, fejlesztette és építette. Az első gép 2007. szeptember 26-án gurult ki a SCAC végső összeszerelési csarnokából. Két tesztrepülőgép 2008. december 24-e óta végez tesztrepülést, amelynek keretében eddig több mint 213 járatot és 650 repült órát teljesítettek.

A gépcsalád üléskonfigurációja a 78 és a 98 utas férőhely között változhat. Az SSJ 100-asnak a regionális változata mellett hosszabb távú repülésre kifejlesztett típusa is elérhető lesz, áll a Malév és a SuperJet International közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik