Üzleti tippek

Mol-Surgutneftegas: folytatódik az egymásnak feszülés

Az orosz OJSC Surgutneftegas törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Mol Nyrt. ellen a Fővárosi Bíróságon a Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzésének megtagadása miatt - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A Surgutneftegas a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, amelyet még március végén vásárolt meg váratlanul az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért.

Az eljárás kezdeményezésének hátterében az áll, hogy az orosz konszern nem vehetett részt a Mol közgyűlésén, ahol olyan döntéseket hoztak, amelyek szinte lehetetlenné tették a Surgutneftegas részvételét a magyar vállalat vezetésében, valamint megakadályozták, hogy tovább növelje részesedését.

A Mol legnagyobb részvényese azért nem lehetett jelen az árpilis 23-án tartott közgyűlésen, mert nem jegyezték be a Mol részvényeseinek jegyzékébe: bár idejében jelentette részvényvásárlását az illetékes magyar hatóságnál, azt azonban a Magyar Energia Hivatal a közgyűlésig nem hagyta jóvá, mivel további információkat kért.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az MTI-nek korábban adott nyilatkozatában kijelentette: az orosz befektetővel a közgyűlés óta “enyhe üzenetváltások” történtek, amelyek elsősorban azt taglalták, miért nem tudott részt venni az éves rendes közgyűlésen. Hozzátette, a jogszabályok szerint, illetve a Magyar Energia Hivatal be nem fejezett eljárása miatt azt sem tudni, hogy Mol-részvényesnek tekinthető-e az orosz cég, ezért bármilyen kérésének teljesítése komoly jogi fejtörést okozna most nekik. Az igazgatóságnak nem volt mérlegelési lehetősége, hiszen a jogszabályok alapján nem tehetett mást, minthogy nem jegyezte be a részvénykönyvbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik