Üzleti tippek

Elkelt az Opel

Megállapodott a német kormány az érintett felekkel arról, hogy a Magna kanadai-osztrák cég veszi át a csőd közeli helyzetbe került Opel autógyárat - jelentette be Peer Steinbrück pénzügyminiszter szombat hajnalban Berlinben.

Steinbrück azt követően nyilatkozott, hogy a német kormány képviselői a kancellári hivatalban több órán át tárgyaltak a Magna és az Opel amerikai anyavállalata, a General Motors (GM) képviselőivel, valamint magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselőkkel az ügyről.

Az Opel a General Motors súlyos pénzügyi válsága miatt került csőd közeli helyzetbe. Steinbrück elmondta, hogy a szombatra virradóra jóváhagyott megoldás három pilléren nyugszik. Az első a GM és a Magna közötti közvetlen megállapodás, a második egy ideiglenes vagyonkezelő megoldás az Opel számára, a harmadik pedig a német kormány által az Opel fennmaradása érdekében nyújtandó 1,5 milliárd eurós áthidaló hitel.

Jóllehet formálisan a GM dönt európai tevékenységének átadásáról – a SAAB autógyárat kivéve -, az áthidaló hitel, illetve a várhatóan több milliárd euró értékű hitelgarancia vállalása miatt a német kormány kulcsszereplő az ügyben.

A Magna ajánlatából korábban kiszivárgott, hogy az orosz Szberbank pénzügyi támogatásával és a GAZ orosz autógyárral partnerségben venné meg az Opelt.

A GM teljesíthetetlennek tartott követelései miatt pénteken visszalépett az Opel megvételétől a másik még versenyben lévő lehetséges befektető, az olasz Fiat autógyár. Korábban a belgiumi bejegyzésű RHJ International holding is ajánlatott tett az Opel átvételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik