Üzleti tippek

Csökkentek a beruházások az első negyedévben

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2009 I. negyedévében 7,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított volumenindexek alapján - 1,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 3 százalékkal csökkent 2007-hez viszonyítva. 2008 negyedik negyedévben a beruházások 3,2 százalékkal estek vissza az előző évhez képest, míg – a szezonálisan kiigazított indexek alapján – 0,1 százalékkal nőttek az azt megelőző három hónaphoz viszonyítva.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2008 I. negyedévében 4,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva, míg 1 százalékkal esett az előző negyedévhez képest.

A beruházások idei első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 7,7 százalékos csökkenésén belül a gép- és berendezés-beruházások 9,9 százalékkal, az építési beruházások 5,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Lassul a feldolgozóipar

A feldolgozóipar beruházásai 6,8 százalékkal mérséklődtek, főként a gumiabroncs-, gumitömlőgyártás beruházásai estek vissza, az előző években megvalósult nagyberuházások után.
A járműgyártás beruházásai is jelentősen elmaradtak a válsághoz kötődő nagymértékű keresletcsökkenés miatt.

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak 21,1 százalékos mérséklődését elsősorban a szárazföldi szállítási tevékenységgel foglalkozó szervezetek beruházásainak visszaesése okozta. Ebbe az ágazatba tartozik az útépítés is, ahol a beruházások volumene az előző év azonos szintjén maradt.

Korszerűbb technológia

Az új ágazati osztályozási rendszerre való átállás miatt a távközlés átkerült az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba, ahol 22,9 százalékos növekedés figyelhető meg a távközlésben megvalósuló korszerűbb technológiájú hálózatfejlesztési beruházásoknak köszönhetően.

A lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Elmaradás

A legnagyobb mértékben, 24 százalékkal a közigazgatás beruházásai maradtak el, ami elsősorban a központi költségvetés szűkülő forrásaival függ össze.

Visszaestek a beruházások a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban, továbbá a mezőgazdaságban is – e két ágazat volumencsökkenésében főleg az egy évvel korábbi igen magas bázis játszott szerepet. Ezzel szemben a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ág beruházásainak volumene 17,8 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik