Üzleti tippek

Csődközelbe juthat az MTV?

Elfogadhatatlannak tart bármilyen kedvezményt a koncessziós díjjal kapcsolatban az MTV ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs. Amennyiben a két kereskedelmi csatorna több részletben fizetné meg a díjat, a köztévé gazdasági helyzete instabillá válna.

A Magyar Televízió továbbra is elfogadhatatlannak tart bármilyen, a koncessziós díjakkal kapcsolatos kedvezményt, beleértve a részletfizetést – erről Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke írt az ORTT elnökének és testületi tagjainak eljuttatott levelében, miután nyilvánosságra került, hogy a kereskedelmi televíziók részletfizetést kérnek koncessziós díjukra.

Ahogy azt a Magyar Televízió és a Duna Televízió korábbi közös állásfoglalásában közölte: indokolatlan a magyar tévés piacot domináló, külföldi tulajdonú, évről évre rekordprofitot elérő két nagy országos kereskedelmi adó megsegítése.

Medveczky Balázs az ORTT elnökéhez írt május 27-i levelében hangsúlyozza: az MTV számtalan erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy gazdálkodását egyensúlyban tartsa, a kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatását kiegyenlítse, ám ezt a váratlan forráselvonást már nem tudná kezelni. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a díj a kereskedelmi televíziók és az ORTT között létrejött szerződéssel összhangban minden évben egy összegben esedékes. A Magyar Televízió idei üzleti tervében is ennek megfelelően szerepeltette a koncessziós díjból származó forrását, amelynek tervezett ütemben való megérkezése alapvető feltétele beruházásai és szolgáltatásai finanszírozásának.

Mindez azt jelenti, hogy ha a díj részletekben érkezik be, akkor a kieső bevételt más forrásból kell finanszírozni, így azonban az MTV tényleges költségei tovább nőnek. Az alelnök úgy véli, ez a lépés instabillá tenné az MTV érzékeny gazdasági helyzetét: akár csődközeli állapotba is kerülhet a köztévé, a kieső források pótlására azonnali külső beavatkozás válhat szükségessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik