Üzleti tippek

Vagyonadó: 100 kiló a határ a repülőgépeknél

A 100 kilogrammnál nehezebb felszálló tömegű légi járművek után kell majd vagyonadót fizetnie a tulajdonosoknak. Ebbe a kategóriába tartozik a repülőgépen kívül egyebek között a helikopter, hőlégballon, léghajó, sárkányrepülő, illetve a vitorlázó repülőgép is. A sportszövetségek és a légi üzembentartási engedéllyel rendelkező szervezetek mentességet élveznek.

Az adót annak kell megfizetnie a hatósági nyilvántartásban szereplő légi jármű után, aki, vagy amely szervezet a naptári év első napján a jármű tulajdonosa. Ezen túl belföldi illetőségű magánszemélynek, vagy belföldön bejegyzett szervezetnek olyan légi járműve után is adózni kell, amely a hatósági nyilvántartásba bejegyzés műszaki feltételeinek megfelel, de a nyilvántartásban nem szerepel, vagy külföldön jegyezték be.

Jár a mentesség

Mentességet élveznek majd a sportszövetségek, valamint az azzal tagsági jogviszonyban álló sportegyesület tulajdonában, vagy üzemeltetésében lévő légi járművek. Nem kell adózni a légi üzembentartási engedéllyel rendelkező szervezet tulajdonában, vagy üzemeltetésében lévő légi járművek után sem.

A súly számít

Az adó alapja a légi jármű hatósági bizonyítványában szereplő legnagyobb felszálló tömege. Mértéke pedig az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után a motoros légi járművek (ide nem értve a motoros és segédmotoros vitorlázó repülőgépet és a léghajót) esetében: a légi jármű gyártási évében és az azt követő 5 naptári évben 8 ezer forint, a gyártási évet követő 6–10. naptári évben 7 ezer forint, a 11–15. naptári évben 6 ezer forint, míg a 16. naptári évtől 5 ezr forint.

Az előző kategóriába nem tartozó légi járművek esetében minden megkezdett 100 kilogramm után, a légi jármű gyártási évében és az azt követő 5 naptári évben 4 ezer, a 6–10. naptári évben 3500, 11–15. naptári évben 3 ezer, míg a gyártást követő 16. naptári évtől 2500 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik