Üzleti tippek

Legalább 90 ezer forint lesz a minimálbér

A „szuperbruttósítás” miatt legalább 90 805 forint lesz a minimálbér, s jövőre sem lesz teljesen adómentes. Ha hosszabb távon is marad a reformszövetségi irányvonal, 2011-ben járnak majd igazán rosszul a minimálbéresek.

Ha nem emelik meg jövőre a minimálbért, csak hozzászámítják a munkaadói járulékokat, a tervezett maximális adójóváírás (havi 15 100 forint) már akkor is kevés lenne a legkisebb bér adómentessé tételére (a számított szja ugyanis havi 15 437 forint). Minél nagyobb lesz a minimálbér-emelés, annál többet kell majd adózni: egyhavi 95 250 forintos minimálbéres szuperbruttónál (bruttó bér: 75 000 forint) havi 1093 forint szja-t kell fizetni.

Lehetne rosszabb is

A minimálbéresek azonban még mindig „jól járnak” ahhoz képest, mintha – egyes korábbi javaslatoknak megfelelően – eltörölnék jövőre az adójóváírást. Ebben az esetben ugyanis a 95 250 forint szuperbruttó után 16 193 forint szja-t kellene lerónii az 1093 forint helyett.

Ezekből a banjegyekből látnak keveset az igazi minimálbéresek - akik nem luxusterepjáróval járnak.

Ezekből a bankjegyekből látnak keveset az igazi minimálbéresek – azok, akik nem luxusterepjáróval járnak.

A Reformszövetség adóreform-munkacsoportjának (vezetője a jelenlegi pénzügyminiszter, Oszkó Péter volt) munkaanyaga 2011-ben vezetné ki az adójóváírást a magyar adórendszerből, ami a minimálbér részleges adómentességének megszűnésével járna.

Nincs adómentes minimálbér

Az adójóváírást eredetileg azért hozták létre, hogy adómentessé tegyék a minimálbért (a jóváírás a minimálbér esetében a teljes személyi jövedelemadó jóváírását jelentette). 2007-ben az adójóváírás már nem követte a minimálbér növekedését, s nem követi azóta sem.

Az adójóváírás intézményéből nemcsak a minimálbéresek, hanem az alacsonyabb jövedelműek is profitáltak, a jövedelem emelkedésével párhuzamosan csökkenő mértékben. Az adójóváírást azonban számos kritika érte a közelmúltban, minthogy „magas marginális adókulcsot” jelent. Vagyis az alacsony jövedelmű munkavállalók úgy érzékelik, hogy a fizetésük emelkedésének kirívóan nagy részét „az állam vágja zsebre” (éppenséggel azért, mert a jövedelem emelkedésével csökken az igénybe vehető adókedvezmény – az adójóváírás összege a jövedelem emelkedésével párhuzamosan egy darabig stagnál, majd csökkenni kezd).

A kritikák hatására 2008-ban szélesedett az a sáv, amelyen belül fogy az adójóváírás, s ezzel összefüggésben a fogyási ütem is mérséklődött (18 százalékról 9 százalékra), így a marginális kulcs kisebb lett. Jövőre a sáv, amelyben elfogy az adójóváírás, nagyjából ugyanolyan széles marad, de nagyobb (12 százalékos) lesz az apadás mértéke, mert a szuperbruttósítás miatt az adójóváírás összege is nagyobb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik