Üzleti tippek

220 milliárdos kárt okoztak tavaly a felszámolt cégek

A tavaly felszámolt vállalkozások kényszerhitelezési vesztesége 220 milliárd forintra tehető. Leginkább a 10 millió feletti tartozások tűnnek behajthatatlannak.

A Complex cégnyilvántartás adatai alapján a 2008-ban megszűnt 33812 cégből 5298 volt felszámolt vállalkozás, melyek 242 milliárd forint tartozást halmoztak fel hitelezőikkel szemben – derül ki a Direktinfo Kft. jelentéséből.

A jelentés szerint a követeléskezelői és az adóhivatali behajtások után még mindig 220 milliárd körülire tehető a vállalkozások kényszerhitelezési vesztesége.
A követeléskezelők a kinnlevőségek 1 százalékát, főleg a kisebb tartozásokat tudják beszedni. Tapasztalatok szerint a tízmilliós tartozás feletti cégtulajdonosok nagyobb késztetést éreznek a cégvagyon eltüntetésére, mint az adósság rendezésére. Az adatok szerint az összes tartozás 96,6 százalékát 10 millió feletti követelések tették ki, ezzel ellentétben az 5 millió alatti tartozások csupán az 1,6 százalékát – írja a HVG.

A hitelezők azonban maguk is javíthatnának a helyzeten. Ahogyan a bankok is minősítik ügyfeleiket, az üzleti életben is mindennapos gyakorlattá szükséges tenni a partnerek monitorozását. A cégadatokból, azok változásaiból ki lehet olvasni a vevővel kapcsolatos veszélyeket, kockázatokat – olvasható a HVG keddi számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik