Üzleti tippek

Csak óvatosan az IT költségcsökkentéssel

A cégvezetés úgy tekint az IT területére, mint egy nagy fekete lyukra, ami csak viszi a pénzt, pedig az IT költségek csökkentése komolyabb veszélyeket is hordozhat magában - olvashatjuk a KPMG közleményében.

Az IT-vezetők többsége arra panaszkodik, hogy a költségcsökkentési folyamatból aránytalanul nagy részt hárítanak rájuk, ami vissza is üthet, hiszen meggondolatlan lépésekkel ronthatjuk az üzleti eredményeket, és az ügyfélkapcsolatoknak is árthatunk – állítja Székely Zoltán, a KPMG IT-tanácsadási területének partnere.

A szakember szerint ezért az IT-vezetőnek erősítenie kell saját szerepét ebben az időszakban – nem várhat arra, hogy a cégvezetés magától megértse az ő szempontjait, elemeznie kell a költségcsökkentési lehetőségeket és követnie a megváltozott üzleti stratégiát.

Taktikai lépésként le lehet állítani az üzleti prioritásokkal nem összehangolt projekteket, a projektcélkitűzések felülvizsgálatát, és hosszú távú intézkedés lehet az IT-stratégia összehangolása az üzleti stratégiával, az informatikai beruházásokat megelőző formális elemzési és döntéshozatali folyamat bevezetése, az átfedésben lévő, de különálló projektek harmonizálása.

Az informatikai költségek csökkentése

Az IT-tanácsadó szerint meg kell vizsgálni, hogy lehetséges-e a jelenlegi szolgáltatási szintek csökkentése, az ebből eredő azonnali költségcsökkentés érvényesítése. Ezen felül érdemes például megvizsgálni a meglévő hardver-, szoftverkapacitásokat és azok üzemeltetési költségét, a tervezett verzióváltások, upgrade-ek elhalasztásának lehetőségét.

Rövid távon majdnem mindenhol kötelező elvárás az IT-szervezet hatékonyságnövelése, a létszámcsökkentés, amit kellő körültekintéssel, a hosszú távú tervek figyelembevételével kell végrehajtani, anélkül hogy elveszne a házon belüli IT-tudás.

Nem tanácsos az ésszerűtlen kockázatnövekedés

Költségcsökkentésről szólva, hosszabb távra mindenképp szükség lehet a szállítói kapcsolatrendszer racionalizálására, a beszállítói szerződések felülvizsgálatára. Meg kell továbbá vizsgálni az eszközbérlés, lízing, outsourcing megoldások potenciális költségcsökkentő hatását is.

A költségek csökkentése azonban nem járhat a kockázatok ésszerűtlen növekedésével – tette hozzá a szakember. A leépítések miatt kevesebb embernek kell megoldania ugyanazt a mennyiségű feladatot, fennáll az IT-tudás elvesztésének veszélye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik