Üzleti tippek

Ötmilliót ért Woody Allen fotója

Elveszítette a pert, így ötmillió dolláros kártérítést fizet az American Apparel ruhagyártó Woody Allennek egy 2007-es reklámkampány miatt. A rendező-színész jó hírnevére hivatkozott, a vállalat azonban úgy gondolta, nincs is jó híre.

Haszidként ábrázolta a legnagyobb amerikai ruhagyártó egy két évvel ezelőtti kampányának poszterén Woody Allent. A vállalat az Annie Hall című film egyik képkockáját használta fel jogtalanul. Ugyan a plakátokat a vállalat egy hét után eltávolította az utcákról, Allen 10 millió dollárt követelt. A összeget sokallotta a cég, így az ügy bíróságra került, írja a Brandrepublic.

Az America Apparel vezérigazgatója, a szabadszájúságáról és botrányairól elhíresült Dov Charney azzal érvelt, a plakátot paródiának szánták. A vállalat jogászai arra is felhívták a figyelmet, Allen hírneve sokat csorbult, mióta feleségül vette korábbi élettársa, Mia Farrow örökbefogadott lányát, Soon-Yi Prevint. Ezért, valamint a rövid ideig tartó kampány miatt reklámszempontból indokolatlanul sok a tízmilliós kártérítési követelés. A bíróság végül részben helyt adott a ruhagyártónak, és az összeget a felére csökkentette.

Az ügy élénk találgatásokat váltott ki a blogokon és a fórumokon. Sokak szerint Woody Allent az bőszítette fel leginkább, hogy a plakáton előnytelen külsővel szerepel, és a filmben alakított karakterrel azonosítja őt a közönség. Mások szerint bolhából csináltak elefántot, és csupán egy újabb film beharangozója a viccpereskedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik