Üzleti tippek

Giccsbírság a kertévéknek?

Csökkentés helyett inkább emelje meg negyedével a két országos kereskedelmi televíziós csatorna koncessziós díját a médiahatóság - kérte a Duna TV elnöke, aki szerint ez egyfajta „giccsbírság" is lehetne. A koncessziós-díj kérdését ezen a héten is elnapolták.

Az Országos Rádió és Televízió Testület mai ülésnapján foglalkozott volna az RTL Klub és a TV2 koncessziósdíj-csökkentésével kapcsolatos indítványokkal. Az ülés előtt Tirts Tamás, a KDNP által a testületbe delegált tag azt kérte, napolják el a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentési ügyét. Tirts Tamás az MTI-nek elmondta, csaknem tíz ügyben kérte a halasztást, mert más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az ülésen.

Az ORTT ügyrendjének egyik kitétele szinte korlátlan lehetőséget ad a testületi tagoknak a kérdés tárgyalásának elodázására. A megkötés csupán annyi, hogy ezzel a lehetőséggel ki-ki „az adott előterjesztés és módosító indítvány tekintetében egy alkalommal élhet”.

Jöhet a giccsbírság?

Cselényi László tegnap jelentette be ötletét a koncessziós-díj 25 százalékos emelésről. A vezető azzal érvelt, a közszolgálati televíziózás évek óta forráshiánnyal küzd, bevételeik reálértéken csökkennek, így ezekből nem tudják ellátni mind több közszolgálati feladatukat. Eközben pedig saját források szerzését a törvényi megkötések mellett „a kereskedelmi televíziók agresszív reklámértékesítési gyakorlata” is gátolja.

A koncessziósdíj-emelés mellett érvelve az RTL Klub és a TV2 indulása óta eltelt 12 év pénzromlása és „a közszolgálati televíziók összeomlásának veszélye” mellett azzal érvelt, hogy alacsony kulturális színvonalú programokat terjesztenek ezek az adók, így az emelést „akár a közízlés rombolásáért kiszabott giccsbírság kivetésével is lehetne indokolni”.

Fizessenek, van miből

Eddig két, a témához kapcsolódó felvetéssel foglalkozott az ORTT: az egyik szerint megfeleznék az évente 1,8-1,9 milliárd forintra rúgó díjat, a másik alapján viszont azt a nettó árbevétel 3,5 százalékában állapítanák meg. Ez az RTL Klub esetében évi 1,25 milliárd, a TV2 esetében 930 millió forint körüli összeget jelentene. A csökkentés ellen korábban tiltakozott a médiahatóság elnöke, Fidesz és KDNP által delegált tagja, valamint a két – az összegből közvetlenül részesülő – közszolgálati televízió vezetése is.

Múlt csütörtökön benyújtott indítványában Tirts Tamás (KDNP) a csökkentés helyett a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának emelését javasolta. Az MTI-nek akkor azzal indokolta a tízszázalékos emelést tartalmazó javaslatot, hogy az RTL Klubot és a TV2-t működtető társaság is „nagyon komoly nyereséggel” működik.

ORTT-bohózat

Az ORTT két hete azért nem határozhatott a kérdésben, mert Majtényi László elnök azt nem bocsátotta szavazásra, a múlt héten pedig határozatképtelen volt a testület. Így az az abszurd helyzet állt elő, hogy a testület a mai napon (május 20-án) szavaz arról, részt vegyen-e elnöke Szabadkán A magyar nyelvű televíziózás jelene és jövője Magyarországon és a határon túl című médiakonferencián – amelyet a múlt héten tartottak.

Kedden javasolta két testületi tag, hogy a médiahatóság működőképességének megőrzése érdekében vonja vissza a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának csökkentésére tett indítványát mindkét javaslattevő. A Fidesz által delegált Szalai Annamária és a KDNP-jelöléssel az ORTT-be került Tirts Tamás indítványa nem tartalmaz indoklást. Szalai Annamária azonban az MTI-nek elmondta: a hatóságnak „vissza kellene térnie eredeti feladatához”, mivel a médiafinanszírozás átalakításáról folyó „ötletelés” miatt a szerdai testületi ülésen már közel másfél száz anyagról kell tárgyalniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik