Üzleti tippek

Adminisztratív terhekre panaszkodnak a vállalkozások

Az adminisztratív terhek csökkentése nemcsak a cégek működését könnyítené meg, hanem GDP-növekedést is eredményezhetne.

Az Európai Bizottság egy 2008-as felmérése szerint a kis- és középvállalkozások az adminisztratív és szabályozási terheket tartják a vállalkozások legsúlyosabb problémáinak, de a finanszírozási és adózási nehézségek is kiemelkedő helyet foglalnak el a problémák listáján.

A vállalkozásokra nehezedő adminisztratív teher 25 százalékos csökkentése az EU GDP-jének 1,5 százalékos növekedését eredményezné, ami körülbelül 150 milliárd eurónak felel meg. A felmérések eredményei szerint, az egyszemélyes vállalkozások több mint 10 százaléka venne fel alkalmazottat, ha nem nehezedne rájuk ekkora bürokratikus teher. Mivel az ilyen vállalkozások az EU vállalatainak több mint a felét teszik ki, ez másfél millió új munkahelyet jelenthetne.

Az Európai Bizottság 2009-es jelentése szerint az adminisztratív terhek csökkentésével kapcsolatos eddigi intézkedések 30 milliárdos megtakarítást is eredményezhetnek.
A bürokrácia visszaszorítása érdekében a bizottság által javasolt célkitűzések között emelhetjük ki a cégek bejegyzési eljárásának egy hétre való korlátozását és a statisztikák háromévente csak egyszer való benyújtását.
A szabályozásokkal kapcsolatban a vállalkozások is kifejthetik véleményüket: a bürokrácia csökkentésével kapcsolatos ötleteiket és javaslataikat ma már a külön e célra kialakított weblapon közölhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik