Üzleti tippek

Gyula segítséget kér a húskombinátnak

admin
admin

2009. 05. 12. 18:18

Levélben fordulnak valamennyi illetékes minisztériumhoz a gyulai önkormányzati képviselők a Gyulai Húskombinát Zrt. megmentése érdekében - közölte Perjési Klára, a város szocialista párti polgármestere és országgyűlési képviselője a testületi ülést követően kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a képviselők rendkívüli fontosságot tulajdonítanak a 460 embert foglalkoztató üzem megmentésének, azonban a gyulai önkormányzat egyelőre nem tudott konkrét és érdemi segítséget nyújtani a likviditási válságba került húsipari nagyüzemnek.

Perjési Klára elmondta: a húskombinát felajánlotta a városnak, hogy vegyen meg egy megközelítőleg 60 millió forint értékű ingatlant azzal, hogy ehhez hasonló összeggel csökkentse a vállalat iparűzési adóját. A képviselők azonban a testületi ülésen későbbre halasztották erről a döntést.

Hasonlóan elnapolták a cég által a város tulajdonában álló közüzemi szolgáltatónak fizetendő, könnyítésekről szóló javaslatokat is, erre a közgyűlés júniusi ülésén kívánnak visszatérni.

Perjési Klára hozzátette: a testületi döntésektől függetlenül már folynak azok az egyeztetések, amelyek eredményeként a húskombinát a Magyar Fejlesztési Bankon és a Munkaerő-piaci Alapon keresztül segítséget kaphat. Más kérdés, hogy ezekért a forrásokért komoly verseny alakult ki a cégek között – jegyezte meg.

A Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója, Ruck János, nemrégiben az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hungarikumnak számító gyulai kolbászt is előállító társaság likviditási válságba került. A társaság ugyanis számos fontosabb alapanyagot a külpiacról szerez be, de amit Magyarországról vásárol, azt is euróban számolják el. Így összességében legalább 35 százalékkal növekedett a nagyüzem költsége, ugyanakkor értékesítési áraiban ezt nem tudja érvényesíteni. Tavaly ősz óta a gazdasági válság miatt veszteségbe fordult a termelés. A húskombinát tavaly még 8,5 milliárd forintos forgalmat ért el. A cég vezetője szerint megoldást jelentene, ha államilag garantált forgóeszköz-hitelhez jutnának.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.