Üzleti tippek

Csökkentenék az USA befolyását

admin
admin

2009. 05. 12. 12:00

Az EU tervei szerint a jövőben egy 12 tagú nemzetközi testület felügyelné az internetes doménnevek kibocsátását végző ICANN tevékenységét. A szervezet munkáját eddig az USA ellenőrizte.

Mélyreható változtatásokat szorgalmaz az internet egyik legmeghatározóbb szervezeténél, a doménnevek kiadásáért felelős ICANN-nál (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) az Európai Unió biztosa, Viviane Reding. Az információs társadalom építéséért felelős politikus elérkezettnek látja az időt, hogy a nonprofit szervezet kikerüljön az amerikai kormány felügyelete alól, és ellenőrzését – részben az átláthatóbb működés érdekében – egy nemzetközi testület vegye át.

A weboldalak címének és az azokban található kiterjesztések – mint a .com, a .net, a .org és természetesen a .hu – kiadására és kezelésére létrehozott ICANN 1998-ban kezdte meg működését. A szervezet jelenleg az amerikai kereskedelmi minisztérium felügyelete alatt tevékenykedik, ennek megfelelően az USA kormánya az egyetlen, amely beleláthat annak működésébe.

<#zaras_mm#>Bár Viviane Reding összességében pozitívan értékelte az amerikaiak eddigi szerepvállalását, szerinte hosszú távon nem megengedhető, hogy egy ország ellenőrizze az internet működése szempontjából ennyire fontos szervezetet. A netes kiterjesztéseket felügyelő testület USA-tól való függetlenítésére már korábban születtek elképzelések, még Bill Clinton elnöksége során felmerült a szervezet fokozatos privatizálásának lehetősége, ám ebből a tervből nem lett semmi.
A nemzetközi felügyelet és az átláthatóbb működés érdekében az unió információs társadalomért felelős biztosa ezúttal egy 12 tagot számláló csoport létrehozását javasolta. Az elképzelések szerint a kormányképviselőkből álló testületben Ázsia és Ausztrália három, míg Afrika, Észak-, Dél-Amerika, valamint Európa két-két helyet kapna. A tizenkettedik tag az ICANN elnöke lenne, akinek azonban nem lenne szavazati joga. Az igazság pillanata az ősszel érkezik el az ICANN számára, ugyanis szeptember végén jár le a szervezet szerződése az amerikai kereskedelmi minisztériummal, ezt követően lesz lehetőség arra, hogy új felügyeletet kapjon.

A múlt év végén a VeriSign informatikai biztonsági cég adatai szerint 177 millió doménnév létezett a legfelső szintű doméntartományon (TLD) belül, ez azt jelenti, hogy egy év alatt számuk mintegy 24 millióval nőtt. A legnépszerűbb kiterjesztés sorrendben a .com, a .cn (Kína), a .de (Németország), a .net és a .org. volt.

Az elmúlt években komoly piac formálódott a doménnevek körül, így például a soldnames.com adatai szerint 2007-ben 9,5 millió dollárt fizettek a porn.com névért, de volt olyan vállalkozó, akinek a beer.com is megért hétmillió dollárt.

Az első hazai doménnévárverést tavaly ősszel Tihanyban, az Internet Hungaryn rendezték meg. A konferencia jogtulajdonosa, a Média Hungaria és a domainabc.hu doménipari szakportál által közösen megrendezett aukción 39 doménnév került kalapács alá, s végül 14 cserélt gazdát a domainabc.hu összeállítása szerint. A legmagasabb áron megvásárolt címekért 500-500 ezer forintot fizettek a vevők. Az árverésen eladott domének a regisztrációs költséghez képest negyvenszeres árat hoztak korábbi tulajdonosaiknak. Ez a nyereség azonban egyelőre jócskán elmarad a külföldi doménpiacokon elérhetőtől, ahol a regisztrációs díjhoz viszonyított több százszoros haszon sem számít különlegesnek.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.