Üzleti tippek

Csökkentenék az USA befolyását

Az EU tervei szerint a jövőben egy 12 tagú nemzetközi testület felügyelné az internetes doménnevek kibocsátását végző ICANN tevékenységét. A szervezet munkáját eddig az USA ellenőrizte.

Mélyreható változtatásokat szorgalmaz az internet egyik legmeghatározóbb szervezeténél, a doménnevek kiadásáért felelős ICANN-nál (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) az Európai Unió biztosa, Viviane Reding. Az információs társadalom építéséért felelős politikus elérkezettnek látja az időt, hogy a nonprofit szervezet kikerüljön az amerikai kormány felügyelete alól, és ellenőrzését – részben az átláthatóbb működés érdekében – egy nemzetközi testület vegye át.

A weboldalak címének és az azokban található kiterjesztések – mint a .com, a .net, a .org és természetesen a .hu – kiadására és kezelésére létrehozott ICANN 1998-ban kezdte meg működését. A szervezet jelenleg az amerikai kereskedelmi minisztérium felügyelete alatt tevékenykedik, ennek megfelelően az USA kormánya az egyetlen, amely beleláthat annak működésébe.

Bár Viviane Reding összességében pozitívan értékelte az amerikaiak eddigi szerepvállalását, szerinte hosszú távon nem megengedhető, hogy egy ország ellenőrizze az internet működése szempontjából ennyire fontos szervezetet. A netes kiterjesztéseket felügyelő testület USA-tól való függetlenítésére már korábban születtek elképzelések, még Bill Clinton elnöksége során felmerült a szervezet fokozatos privatizálásának lehetősége, ám ebből a tervből nem lett semmi.
A nemzetközi felügyelet és az átláthatóbb működés érdekében az unió információs társadalomért felelős biztosa ezúttal egy 12 tagot számláló csoport létrehozását javasolta. Az elképzelések szerint a kormányképviselőkből álló testületben Ázsia és Ausztrália három, míg Afrika, Észak-, Dél-Amerika, valamint Európa két-két helyet kapna. A tizenkettedik tag az ICANN elnöke lenne, akinek azonban nem lenne szavazati joga. Az igazság pillanata az ősszel érkezik el az ICANN számára, ugyanis szeptember végén jár le a szervezet szerződése az amerikai kereskedelmi minisztériummal, ezt követően lesz lehetőség arra, hogy új felügyeletet kapjon.

A múlt év végén a VeriSign informatikai biztonsági cég adatai szerint 177 millió doménnév létezett a legfelső szintű doméntartományon (TLD) belül, ez azt jelenti, hogy egy év alatt számuk mintegy 24 millióval nőtt. A legnépszerűbb kiterjesztés sorrendben a .com, a .cn (Kína), a .de (Németország), a .net és a .org. volt.

Az elmúlt években komoly piac formálódott a doménnevek körül, így például a soldnames.com adatai szerint 2007-ben 9,5 millió dollárt fizettek a porn.com névért, de volt olyan vállalkozó, akinek a beer.com is megért hétmillió dollárt.

Az első hazai doménnévárverést tavaly ősszel Tihanyban, az Internet Hungaryn rendezték meg. A konferencia jogtulajdonosa, a Média Hungaria és a domainabc.hu doménipari szakportál által közösen megrendezett aukción 39 doménnév került kalapács alá, s végül 14 cserélt gazdát a domainabc.hu összeállítása szerint. A legmagasabb áron megvásárolt címekért 500-500 ezer forintot fizettek a vevők. Az árverésen eladott domének a regisztrációs költséghez képest negyvenszeres árat hoztak korábbi tulajdonosaiknak. Ez a nyereség azonban egyelőre jócskán elmarad a külföldi doménpiacokon elérhetőtől, ahol a regisztrációs díjhoz viszonyított több százszoros haszon sem számít különlegesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik