Üzleti tippek

Több pénz jut cégeknek – interjú az új gazdasági miniszterrel

Kiegészítő forrásokhoz juthatnak azok az uniós projektgazdák, akik az árfolyam változása miatt csúsztak el az önrésszel – ígéri Varga István gazdasági miniszter. Részlet a Figyelő csütörtökön megjelenő interjújából.

Rossznyelvek szerint Bajnai Gordon kormányfő másodszorra már biztosra ment a gazdasági minisztere kiválasztásában, mert a Transparency International (TI) szakértőjét kérte fel. Valójában mi volt a kiválasztási szempont?

Erről a miniszterelnököt kellene megkérdezni. Bajnai Gordon az elképzeléseimről, ismereteimről érdeklődött, s hogy kész vagyok-e egy adott időre csatasorba állni. Én pedig örültem az izgalmas lehetőségnek, hogy a versenyszférából érkezve szerepet tudok vállalni „a másik oldalon”.

Van olyan nemzetközi példa az uniós támogatások lehívása terén, amelyet érdemes átvenni?

Nehéz erre mit mondani, mivel ebben a kategóriában élen járunk. Mondhatják, hogy ez üres sikerpropaganda, de a 7 ezer milliárd forintos, hét évre szóló keretnek a 70 százaléka már elérhető a pályázók számára. Ezen belül a jelenleg 2200 milliárd forintnyi szerződésállományt az év végéig 3400 milliárd fölé akarjuk tornászni. Utána már a projektgazda térfelén pattog a labda, hogy indítsa is el a megvalósítást. A tényleges kifizetéseket pedig az idén 800 milliárd forint fölé szeretnénk emelni – mely összeg akkor értékelhető igazán, ha közben tudjuk: az uniós projektek utólagos finanszírozásúak. Tehát az indítás és a tényleges kifizetések között elég nagy az időbeli szakadék.

Ráadásul a Brüsszelben elfogadott programokhoz sincs meg mindig a megvalósításhoz szükséges önerő. Mi lesz például a nagyvárosi közlekedésfejlesztési projektek sorsa?

Hamarosan a kormány elé kerül az árfolyam-kompenzációra vonatkozó javaslat. Ez az intézkedés azokon a területeken a legindokoltabb, ahol az import aránya a teljes költségek tekintetében minimum 25 százalék, például nagy értékű gép-, jármű- vagy eszközbeszerzések esetében, és a projektgazdák a tervezési időszakban még 240–260-as euróárfolyammal számoltak. Egyedi tárgyalás vagy zárt pályázat útján juthatnának pótlólagos forráshoz, miközben persze természetes elvárás velük szemben, hogy az adott projekt keretében maguk is megpróbáljanak kedvezőbb beszerzési forrásokat felkutatni. Debrecennel már előrehaladott tárgyalások folynak, és Miskolccal is felvettük a kapcsolatot.

És mire lehet majd felhasználni a 4-es metróból megmaradó pénzeket, ha Brüsszelben végül mégsem hagyják jóvá a tervet?

E projekt irányítása teljes egészében a főváros kezében van. Igaz, még nincs lezárva a történet, de bárki bármit híreszteljen is, negatív döntésről nem kaptunk értesítést.

(Az új gazdasági miniszter arról is nyilatkozott a Figyelőnek, miként tudja majd a Transparency International szakértőjeként szerzett tapasztalatait az államigazgatásban hasznosítani, hogyan lehet még az idén több uniós pénzhez jutni, és mi a helyzet a kiemelt uniós projektekkel. Varga István a hetilap csütörtökön utcára kerülő számában elmondja, lát-e esélyt a két nagy párt összefogására gazdasági téren, és csökkenthetők-e tovább a vállalkozásokat terhelő adók.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik