Üzleti tippek

A MÁV Cargo válság elleni tervet dolgozott ki

A MÁV Cargo és tulajdonosa, a Rail Cargo Austria (RCA) közös válság elleni intézkedési tervet dolgozott ki, amelynek lényege, hogy az idén 15 millió euróval csökkentik a költségeket, erősítik a közös piaci fellépést, hosszú távú szerződést kötnek a stratégiai partnerekkel, illetve fejlesztéseik révén megbízhatóbb szolgáltatást nyújtanak - hangzott el a két cég közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Friedrich Macher, az RCA és a MÁV Cargo igazgatótanácsainak tagja kiemelte: az idei terveit a két cég óvatosan fogalmazta meg, csoport szinten 15 százalékos szállítási teljesítmény-csökkenéssel számolnak, de még így is meg tudják őrizni piacvezető szerepüket a közép-európai vasúti áruszállítási piacon.

Kovács Imre, a MÁV Cargo vezérigazgató-helyettese, a vállalat igazgatótanácsi tagja elmondta: tavaly a MÁV Cargo 41,9 millió tonna árut szállított, 88 milliárd forint bevételt ért el, az idén ez mérséklődik, 36,2 millió tonna áru továbbításával, és 92,5 milliárd forint árbevétellel számolnak.

Kovács Imre kérdésre válaszolva elmondta, hogy teljesítményük 85 százalékát külföldön érik el, így a forint árfolyamának változása miatt várható az előző évinél kisebb teljesítmény mellett a nagyobb árbevétel.

A költségmegtakarítás részleteiről szólva Friedrich Macher elmondta, hogy a partnerségből adódóan az idei évre előirányzott 15 millió euró költségcsökkentésen belül 8 millió euró az üzemeltetéssel összefüggő kiadások megtakarításából, 5 millió euró a két cég lehetőségeit jobban kihasználó forgalomtervezésből, 2 millió euró a közös pénzügyi műveletekből adódik. Hozzátette, hogy 2012 végéig csaknem 47 millió euró költségcsökkentést hajtanak végre.

Az osztrák szakember elmondta, hogy tavaly az RCA 2,5 milliárd euró forgalmat ért el, és csaknem 100 millió tonna árut szállított. Az RCA idei évei terveivel kapcsolatban nem árult el részleteket, annyit közölt, hogy a két cég 15 százalékos teljesítmény-visszaeséséből várhatóan 130-150 millió euró bevételkiesés lesz, amit a költségcsökkentés mellett a két cég szinergiáit kihasználó “Joining forces” projekttel igyekeznek ellensúlyozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik