Üzleti tippek

Közel 60 százalékkal csökkent a Shell profitja

A Royal Dutch Shell profitja 58 százalékkal 2,53 milliárd euróra csökkent az év első negyedében a múlt év azonos időszakához képest, követve a többi olajtársaság példáját. A szakértők még ennél is nagyobb visszaesésre számítottak.

A legnagyobb európai és a piaci érték alapján a világ második legnagyobb olajipari társaságának nyereségromlása az olaj- és a földgázárak mérséklődésével függ össze – jelentette szerdán a konszern. A kőolaj és a földgáz kitermelése 3,6 százalékkal napi 3,4 millió hordó (1 hordó=159 liter) olajegyenértékre esett a negyedévben, aminek oka a kereslet visszaesése mellett az volt, hogy a meglévő olaj-és földgázmezők hozamának mérséklődését nem ellensúlyozta újabb lelőhelyek művelésbe vonása.

A Brent típusú nyersolaj ára az első negyedévben átlagban 44 dollár körül mozgott hordónként, szemben az egy évvel korábbi 97 dolláros árral. A hágai központú konszern legtöbb üzletágából, köztük az olajfinomításból, az üzemanyag forgalamzásából származó nyereség is erőteljesen esett.

A nyereségromlás ellenére a Shell folytatja magas osztalék kifizetési gyakorlatát: részvényenként 0,42 dollárt fizet az első negyedév után, az előző év azonos időszakánál 5 százalékkal nagyobb összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik