Üzleti tippek

Marketing&Média 08. számának hírei

admin
admin

2009. 04. 28. 12:00


Marketing

Utasokat terelgető birkák
Nem mindennapi megoldást választott legújabb akciójának népszerűsítésére a Thetrainline.com online vonatjegy-értékesítő társaság. A brit cég egy egész juhnyájat „bérelt fel”, hogy a birkákat élő reklámtáblának használja. A Dorking pályaudvar környékén legelésző beöltöztetett bárányok egy részének kabátján a jegyiroda neve vagy logója díszeleg, míg a többiek mellényén virító 43-as szám arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki a cég honlapján keresztül foglal, vonatjegye árának akár a 43 százalékát is megspórolhatja. A Gatwick reptér környékén közlekedő vonatok utasai az ablakon kinézve így valószínűleg egy életre megjegyzik a bégető reklámhordozókon látott információkat.

A jegyiroda fantáziája itt nem ér véget, a furcsa reklámfogás a társaság legújabb tévéhirdetésében is visszaköszön. A spotot Új-Zélandon, a Wellington pályaudvaron forgatta a DLKW ügynökség 40 birka részvételével, amelyeket egy hónapon át treníroztak a pásztormalacról szóló Babe című film idomárjai. A szorgalmas munka eredményeként a bárányok megtanultak jelre bégetni, némelyik pedig olyannyira jól imitálta a taxiból való kiszállást vagy éppen az újságolvasást, hogy végül számítógépes trükkre egyáltalán nem volt szükség a reklámfilm elkészítésekor.

Úgy tűnik, áprilisban a bárányok voltak a hirdetők felfedezettjei. A Thetrainline.com-on kívül a Samsung is kiaknázta a birkákban rejlő lehetőségeket: néhány jószágnak a hátára égőket szereltek, majd különböző alakzatokba terelgették őket. Az erről készült spotot vírusmarketingcélokra használták, és miután a reklámfilmet a YouTube-on közel hétmillióan látták, valószínűsíthető, hogy a cég elérte vele a célját.

Divatozik a FIFA
A divat világában is szeretné megvetni a lábát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, amely nyártól dobná piacra márkázott termékeit. A 208 futballszövetséget tömörítő FIFA eleinte öt kollekcióval jelentkezik, többek közt a könnyedén elegáns 1904 (a szervezet alapításának éve) elnevezésűvel, a fiatalos Code-dal és a felsőkategóriás Trophyval. Az Event vonal aktualitását pedig a 2010-es dél-afrikai világbajnokság adja.
A FIFA már szerződést is kötött a Global Brand Grouppal, amely tervezők és forgalmazók bevonásával segíti a szövetséget a divatpiac meghódításában, emellett sikerült forgalmazó partnereket is találnia: Ausztráliában a Cooper Sports, Indiában az East India Trading Company, Törökországban a Young Turks, Nagy-Britanniában a Fireblade, míg az USA-ban a Total Apparel Group együttműködésére számíthat. A tárgyalások három országgal jelenleg is folynak, további hat piaccal pedig a közeljövőben veszik fel a kapcsolatot. A forgalmazók lesznek a felelősek a hivatalos FIFA-márkaboltok létrehozásáért, az elsőbe egyébként már tavaly óta betérhetnek a focirajongók a szingapúri Changi reptéren. A második megnyitása szeptemberre várható a párizsi Orlyn, és hamarosan Londonban, Tokióban, Los Angelesben, illetve Indiában is nyílnak üzletek. A várhatóan augusztustól kapható kollekciókban a FIFA ígérete szerint a férfiak és a nők is megtalálják a kedvükre való darabokat.

Eladó Bill Clinton
Adománygyűjtő akcióba kezdett Hillary Clinton, hogy ötmillió dolláros kampánytartozását visszafizesse. A támogatók 5 és 2300 dollár közti összeggel járulhatnak hozzá Clintonné bankszámlájának gyarapodáshoz, nagylelkűségükért cserébe pedig részt vehetnek egy sorsoláson, amelynek fődíja nem más, mint egy „kalandos nap” a kezdeményező férjével, magával a volt amerikai elnökkel. Mivel Hillary Clinton külügyminiszter lett az Obama-kormányban, a törvény tiltja, hogy részt vegyen az akcióban. Ezért a pénzgyűjtésben régi barátja és munkatársa, James Carville vállalta magára a főszerepet. „Küldjön öt dollárt, ilyen esély csak egyszer adódik az életben” – fogalmaz e-mailjében a demokrata párti politikai stratéga. A hír nagy port kavart az Egyesült Államokban, rengeteg tévé és újság találgatta, milyen kalandokról is lehet szó az adományozásra való felhívásban, a demokrata párti Hillary stábja azonban csak annyit árult el, hogy a nyertes New Yorkban töltheti majd el azt a bizonyos napot Bill Clintonnal. A másik két díj kevésbé vonzó: a második helyezett egy washingtoni hétvégét kap ajándékba, ahol egyéb programok mellett James Carville-lel tölthet el egy ebédet, a harmadiknak pedig egy kétszemélyes meghívó üti a markát a népszerű zenei tehetségkutató verseny, az American Idol döntőjére.

Imázst váltana Nigéria
Átmárkázási kampányt indít Nigéria, megváltoztatandó az országról alkotott kedvezőtlen képet, amelyet a külföld szemében jelenleg leginkább online csalók, tolvajok és gyilkosok jellemeznek. Dora Akunyili hírközlési miniszter nemrég jelentette be, hogy „Good People Good Nation” (Jó emberek, jó nemzet) lesz a szlogenje az ország imázskampányának, amelyet azzal a céllal indítanak, hogy a világ népei ezentúl ne nézzenek rossz szemmel Nigériára és annak lakosaira. Az internet elterjedése óta az afrikai ország tovább növelte rossz hírnevét a „419 csalás” néven ismertté vált online szélhámosok akciójának köszönhetően, akik az áldozatok banki adataiért cserébe gyors meggazdagodást ígérnek. A 419-es szám egyébként a nigériai büntető törvénykönyvnek a megtévesztés útján történő tulajdonszerzésre vonatkozó cikkelyére utal. A módszer az utóbbi időben nagyon elterjedt, egész Afrikában, Ázsiában és Kelet-Európában másolni kezdték. A kezdődő kampány sokak szerint értelmetlen, mondván, szlogenekkel és figyelemfelkeltő színkombinációkkal aligha lehet megváltozatni egy olyan országnak az imázsát, ahol a kormány tagjai is lopnak, meghamisítják a választási eredményeket és esetenként az ellenzék egy-egy tagját is elteszik láb alól. Az újramárkázás kritikusai szerint Nigériának inkább az olyan kulcsfontosságú problémákkal kellene foglalkoznia, mint a szegénység, a tudatlanság vagy a betegségek. Ellenkező esetben az egész kezdeményezés értelmetlenné válik, s a kampány csak feleslegesen terheli az amúgy is rosszul álló gazdaságot. A hírközlési miniszter azonban bizakodó, mint mondja, a nigériai nép segítségével sikerre vihető az akció.

Média

Megaszerkesztőséget tervez Murdoch
A médiát sújtó válság újabb lépések megtételére kényszeríti az ausztrál médiamogult, Rupert Murdochot. A News Corporation elnök-vezérigazgatója nemrég jelentette be, hogy menekülési útvonalként egy mega-hírszerkesztőség felállítását tervezi, amely világszerte hírekkel látná el a birodalmához tartozó médiumokat. Az elképzelés részleteiről nem szolgált információkkal, de John Moody személyében – aki korábban a Fox News hírigazgatója volt – megnevezte a felállítandó szerkesztőség új vezetőjét. Moody annyit már elárult, hogy a News Corp. valamennyi lapja (The Wall Street Journal, The New York Post, The Sun, The Times), tévécsatornája (Fox News, BSkyB) és internetes oldala (My Space, Dow
Jones) csatlakozik majd a „hírgyárhoz”. Azt azonban nem közölte, hogy ezeket az igen eltérő profilú és színvonalú szerkesztőségeket miként látnák el friss anyagokkal napi 24 órában. Murdoch célja a lépéssel nyilvánvalóan az, hogy megszüntesse az átfedéseket, csökkentse a költségeket, optimalizálja az újságírók létszámát és racionalizálja a szerkesztőségi munkát. Noha konkrét elképzeléseiről nem nyilatkozott, egyik beszédében kijelentette: a vészmadarak jóslatai ellenére hiszi, hogy az újságok még új csúcsokra érnek el a 21. században. Szerinte a jövőben a lapok kézzelfogható tárgyakból hírforrásokká válnak. A valódi feladat nem a papírra nyomtatás, hanem a minőségi újságírás és a megbízható hírek szolgáltatása, mert erre a jövőben is lesz igény. Ezért a forma és a kézbesítés módja a közeljövőben megváltozik, a tartalmak potenciális olvasóinak száma pedig megsokszorozódhat. Szakértők szerint, amennyiben Murdoch elképzelései beválnak, példáját számos médiabirodalom tulajdonosa követheti majd, és ez akár már 2009-ben a médiapiac gyökeres átalakulásának kezdetét jelentheti.

Online

Megnyílt a Digitális Világkönyvtár
Április 21-én Párizsban nyitotta meg a Digitális Világkönyvtárat a kezdeményezés egyik alapítója, James Billington, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár egykori igazgatója és Koicsiro Macura, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója. Az UNESCO támogatásával létrejött projekt elindítását 2004 decemberében jelentette be a Google, amely eredetileg a legnagyobb amerikai könyvtárak állományát akarta felvinni az internetre, ám az elképzelések később módosultak, s az lett a fő cél, hogy digitalizálják és a világhálón közzétegyék a nemzeti könyvtárakban, illetve más nemzetközi intézményekben fellelhető történelmileg fontos anyagokat. Ahogy Billington fogalmazott: „A Digitális Könyvtár minden kultúra legjelentősebb műveit igyekszik összegyűjteni, és azokat számos nyelven ingyen hozzáférhetővé tenni”.
A könyvtár az induláskor hét nyelven (angol, francia, portugál, orosz, spanyol, arab, kínai) lesz elérhető, teljesen ingyenesen. A digitalizálási munkákban eddig 32 intézmény vett részt, de a következő években a világ minden országából igyekeznek bekapcsolni partnereket, mert csak így alakulhat ki a világkönyvtár-funkció. A programot teljes egészében felajánlásokból és adományokból valósították meg, s eddig több mint egymillió művet szkenneltek be. A világkönyvtárat látogatók nemcsak címek és alkotók, de korszakok és médiatípusok között is kereshetnek, és rendelkezésükre áll majd fordítási és szövegfelolvasási funkció is. „Ez a program lehetőséget nyújt számunkra, hogy együtt mutassuk be kultúránkat és az irodalmunkat a föld lakóinak, ezáltal támogathatjuk a kultúrák közötti párbeszédet” – világított rá a projekt lényegére Soahir Wastavy, a Bibliotheca Alexandrina igazgatója, akinek intézménye szintén részt vett a Digitális Világkönyvtár létrehozásában.

Tananyag lenne a netezés
A tanterv részévé tenné a jövőben a digitális médiát a brit kormány. Azzal, hogy a diákok egyebek mellett az iskolapadban sajátítanák el a közösségi portálok, webkamerák, podcastok használatának fortélyait, nemcsak a tananyag alakulna át, hanem szakemberek szerint a hirdetőknek a brit fiatalokhoz való hozzáállása is. Az akadémikusok szerint a javaslat túlontúl radikális, azonban Jeffery Cole, a University of South Carolina médiakutatója és igazgatója állítja, hogy a kezdeményezés egybevág a digitális gondolkodású Z generáció (a 12–24 év közötti fiatalok) életvitelével. „Ezek a tervek nagyon is összeegyeztethetők a fiatalok szokásairól szóló kutatások eredményeivel. Az online technológiák az életük szerves részét képezik, sokan már most a világháló segítségével tanulnak. Ráadásul a Z generáció lesz a médiafogyasztás egyik legmeghatározóbb csoportja” – tette hozzá. Véleményét Chris Ward, a Microsoft nagy-britanniai kereskedelmi igazgatója is osztja, aki elmondta: igyekeznek úgy alakítani a Windows Live Messenger és az MSN felületét, hogy azok vonzóbbak legyenek a fiatalok számára. Azok így víruskampányoknak, interaktív tevékenységeknek adhatnak helyet.

A hi-tech megoldások amellett, hogy a tinédzserek egymással való kommunikációját alakíthatják, a márkákkal való kapcsolataikat is formálhatják. Azok a cégek, amelyek ráéreznek a fiatalok új médiahasználatára, annak tanulságait felhasználhatják kommunikációjukban, állítják a szakemberek, akik hangsúlyozzák: a hirdetőknek mindig felelősségteljesen és a szabályok betartásával kell megszólítaniuk a fiatalokat.

Karrier

Kereskedelmi igazgatóval az Origo
Ablonczy Ákost, a portál korábbi lapigazgatóját nevezte ki Fischer András az Origo kereskedelmi igazgatójának. Az Origo Zrt. igazgatósága március 31-én az Adhouse (médiaértékesítési igazgatóság) és az AdStudió összevonásával hozta létre a kereskedelmi igazgatóságot. Ablonczy Ákos 2008 szeptemberében csatlakozott az Origo Zrt.-hez. Korábban az InfoRádió kereskedelmi és marketingigazgatójaként, a Hamu és Gyémánt Kiadó lapigazgatójaként, azokat megelőzve pedig a Klubrádió kereskedelmi és marketingigazgatójaként tevékenykedett. Pályafutását a Metro újságnál kezdte, ahol a multinacionális ügynökségekkel kapcsolatos stratégiáért felelt.
A közgazdász végzettségű szakember feladatának tekinti az online mint médiatípus hatékonyabb megismertetését a hirdetői piaccal.

Főszerkesztőváltás a Cosmopolitannél
Többkörös szakmai pályázat eredményeként, a Hearst Magazines Internationallel közös döntés alapján, május 1-jétől Sabján Johanna követi Szabó Patríciát a Cosmopolitan főszerkesztői posztján. Az Otthon magazin főszerkesztői teendőit a szakember a Cosmopolitan főszerkesztésével párhuzamosan látja majd el, amíg utódját meg nem találják.
Sabján Johanna gyerekkora óta televíziózik, a helyi televíziós kezdetek után dolgozott a TV2-nél és az MTV-nél is. Az RTL Klubon az Ötletház című lakberendezési műsornál tevékenykedett, emellett a Reggelinek felelős szerkesztője, az Ötlet-tér című lakberendezési magazinnak pedig főszerkesztője volt. 2008 februárjában csatlakozott a kiadóhoz az Otthon és Atrium magazin főszerkesztőjeként.

Online vezető az EMG-nél
Áprilistól Rébeli Szabó Ferenc vezeti az Est Media Group (EMG) online üzletágát. A szakember előtte több mint öt évig volt a HVG Online értékesítési vezetője, azt megelőzően a Népszabadság Online értékesítésénél dolgozott.
Rébeli Szabó Ferenc feladata a jövőben a Facebook.com-mal kiegészült, fiatalokat célzó site-csoport kereskedelmi tevékenységének vezetése. Célja, hogy egy olyan egységes platformot hozzon létre, amely a hirdetők bizalmának elnyerése mellett eléri a fiatal felnőtt célcsoportot is.
A pozíciót korábban Salusinszky Tamás töltötte be.

Változás a Lufthansánál
Áprilistól új szakember irányítja a Lufthansa budapesti regionális irodájából a közép-európai régió 15 országának marketing- és árképzési feladatait. A cseh Borivoj Trejbal Tamás László helyét veszi át a német légitársaság regionális irodájában.
Borivoj Trejbal 1998 óta dolgozik a Lufthansánál, 2000-ig a prágai repülőtér repülési és programmenedzsereként dolgozott, 2002-ig árazási és értékesítési menedzseri, majd 2004-ig a Csehországban és Szlovákiában key account menedzseri pozíciót töltött be. 2004 óta Szlovákiában a Lufthansa és a Swiss értékesítésért felelős munkatársa.

Új főigazgatóval az NHH
Április 15-étől Vasváriné Menyhárt Évát nevezte ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) főigazgatójának Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.
A szakember a Magyar Postánál kezdte a pályafutását, majd a Magyar Telekom Nyrt.-nél, illetve annak jogelődeinél töltött be különböző pozíciókat jogi és marketingterületeken. 1997 óta a társaság szabályozói kapcsolatok és árpolitika ágazatának munkatársa, 2000-től pedig a szabályozói és nagykereskedelmi ágazat igazgatója volt. A Magyar Telekomtól az idén januárban búcsúzott el. Az NHH-nál elődje, Spakievics Sándor 2005 januárjától töltötte be a főigazgatói posztot, őt tavaly decemberben az NHH tanácsának tagjává választották.

Átalakítja felső vezetését a Ringier Svájc
Elhagyja a vállalatot Alexander Theobald, a Ringier Magyarországért és Romániáért felelős regionális vezetője. A Ringier Románia ügyvezető igazgatója, Marius Hagger és a magyarországi ügyvezető, Mihók Attila ezentúl közvetlenül Christian Ungernek, a Ringier AG vezérigazgatójának tartozik beszámolási kötelezettséggel. A vezetői testület tagjai április 20-ától Christian Unger mellett, Samuel Hügli (gazdasági igazgató), Thomas Trüb (Ázsiáért és a New Media üzletágért felelős vezető), Peter Mertus (Csehországért és Szlovákiáért felelős vezető), Marc Walder (Svájcért felelős vezető) és Marco Castellaneta (kommunikációért és üzleti szolgáltatásokért felelős vezető).

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.