Üzleti tippek

Marad az eva és az ekho

Oszkó Péter újabb részleteket csepegtetett el adóelképzeléseiről a távirati irodának: az már biztos, hogy az eva és az ekho megmarad jövőre. Oszkó nem aggódik az infláció miatt, mert a megszorítások miatt úgyis visszaesik a kereslet.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), illetve az egyszerűsítetett közteherviselési hozzájárulás (ekho) 2009-ben nem változik. Ezeket, az „adózási vadhajtásokat”, akkor lehet megszüntetni, ha a teljes adórendszer szerkezete módosul – mondta el Oszkó Péter frissen kinevezett pénzügyminiszter (aki egyébiránt a nagyvállalkozások ismert érdekképviselője, a Joint Venture Szövetség elnökségi tagja, s az egyik nagy adótanácsadó-könyvvizsgáló cég, Deloitte Zrt. vezetője is). Ez 2010-ben még nem érhető el – tette hozzá.

Oszkó Péter kifejtette: az infláció év közben nem fog megugrani az áfaemelés miatt, mert a kiadáscsökkentő intézkedések (például a 13. havi juttatások eltörlése) a második félévtől szűkíti a keresletet.

A pénzügyminiszter szerint a megszorító intézkedések hatása az idén a Bokros csomagéhoz hasonló lesz – 6-7 százalékkal esik vissza a lakossági fogyasztás, 2-3 százalékkal csökken a reálbér.

Megteszik a szuperbruttósítás „első lépését”: az szja-t a teljes munkáltatói kifizetésre számolják, ez lesz az adóalap, a járulékokat pedig továbbra is a munkáltató fizeti meg és vonja le, a munkaviszonyban definiált bruttó bérre számítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik