Üzleti tippek

Tőzsdére megy a Skype

Jövőre az első félévben tőzsdére viszik a Skype-ot, az eBay vonali telefonszolgáltatást működtető leányvállalatát.

A tőzsdei bevezetéssel az eBay árverési portált üzemeltető amerikai társaság pontot tesz az elhibázottnak bizonyult befektetés végére. A Skype csak korlátozottan képes szinergiában működni a társaság egészével – közölte John Donahoe, a kaliforniai központú eBay Inc. vezérigazgatója.

A társaság 2005-ben szerezte meg a Skype-ot több mint 3 milliárd dollárért. Utána a program használóinak száma gyorsan növekedett, elérte a 405 milliót, pénzügyileg azonban nem teljesültek az eBay Inc. várakozásai, és a befektetés miatt a cég milliárdos leírásokra kényszerült. A Skype tavaly 551 millió dollár bevételt termelt, ami ugyan 44 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban, de csupán 6 százalékát teszi ki az eBay teljes bevételének.

A Skype szolgáltatás svéd alapítói – Niklas Zennström és Janus Friis – amerikai sajtójelentések szerint vissza akarták vásárolni a számítógépes program – a szoftver – jogait, de a tervezett ügyletre összehozott befektetői társaság több milliárd dolláros ajánlatát az eBay túl alacsonynak tartotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik