Üzleti tippek

Nyugodt volt az ORTT első negyedéve

Elutasította az Országos Rádió és Televízió Testület a hozzá érkezett panaszok háromnegyedét 2009 első három hónapjában. A legtöbb panasszal a nézők éltek.

A 2009–es év első negyedévének rövid összefoglalójaként 46 panasz érkezett a panaszbizottsághoz. A panasszal élők 46 százaléka (21 panasz) nézői illetve hallgatói, a pártok két esetben (4 százalék) éltek panasszal, a civil szervezetek 13 panasza (28 százalék), míg egyéb helyről érkezett panaszok száma 10 db (22 százalék) volt.

A műsorszolgáltatók ellen benyújtott panaszok 43 százaléka a Magyar Televízió (13 db) és a Magyar Rádió (7 db) műsorait érinti. A helyi műsorszolgáltatók ellen tizenkét panasz (26 százalék) érkezett. A közel országos lefedettségű televízió és rádió csatornák (TV2, RTL Klub, Hír Tv, Echo Tv stb.) összesen 14 panasszal (1-2-3-ill 4) (30 százalék) részesedtek.

A beérkezett összes panaszból tíz ügyintézés alatt van. Elutasítottak – a tanácsok tizenhat panaszt, a soros elnöki öt, a hatásköri öt és a testületnek átadott hat panasszal együtt – harminchármat. Az eljáró tanácsok három panasz esetében akceptálták a panaszosok észrevételeit. Döntésekkel szemben 4 esetben éltek fellebbezéssel.

„Összességében az elmúlt három hónap nyugalmas volt. Elsősorban sokan nem tudják, hogyan kell panaszt a testületnek benyújtani, feltételezhetően azt sem, hogy egyáltalán lehet. Úgy érzem, hogy a szabályozás túl rugalmatlan, merev, azon törvényileg enyhíteni kellene” – állítja Csányi László, a panaszbizottság soros elnöke az ORTT közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik