Üzleti tippek

Leginkább hiteleket vennének fel a cégek

A banki hitelek a kis- és középvállalkozások elsődleges forrásai – tudhatjuk meg a Gfk kutatás eredményeiből.

A kis– és középvállalkozások által választott finanszírozási források közül továbbra is a belföldi banki hitel a legjelentősebb, ezt követik a pályázatokon keresztül elérhető támogatások, illetve a szervezeti tagságon belüli kölcsönök elérhetősége – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás banki szolgáltatásokra vonatkozó 2009. I. negyedéves eredményéből.

2004-ben elsősorban a tagi kölcsönöket részesítették előnyben a kkv-k (50 százalék), ma már a megkérdezettek 32 százaléka számol ilyen forrás igénybevételével. Idén a cégek mintegy 40 százaléka vonna be finanszírozásába pályázati forrásokat, míg a banki hitel igénylését 43 százalékuk tervezi. Ezeken túlmenően a vissza nem térítendő támogatások és a támogatott hitelek igénybevételét, valamint a belföldi befektetőket jelölték meg a vállalkozások legnagyobb számban.

Leginkább a mezőgazdasági cégek számolnak banki hitelek felvételével (73 százalék), míg az ipari vállalkozások 46 százaléka, a kereskedelmi cégek 43 százaléka, és a szolgáltató cégek csupán 37 százaléka tervez ezzel a finanszírozási móddal.
A vállalkozások mérete szerint is különbség figyelhető meg – a középvállalkozások 59 százaléka, a kisvállalkozások fele, de a mikrovállalkozások csupán harmada számol egy éven belül banki hitelfelvétellel – mutatta ki a K&H kkv bizalmi index.

Amennyiben egy kkv nem rendelkezik elegendő tárgyi fedezettel, az intézményi garanciák segítségével erősítheti a hitelfelvételhez szükséges biztosítéki hátteret. Az Új Magyarország Hitelgarancia keretében a kezességvállalást a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. az igénylési feltételeknek megfelelő vállalkozások részére automatikusan, külön bírálati eljárás nélkül nyújtja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik