Üzleti tippek

Több száz dolgozót bocsát el a Saab

Elbocsátja összesen 701 dolgozóját a Saab svéd autógyár, amelyet anyavállalatához, az amerikai General Motorshoz (GM) hasonlóan csőd fenyeget.

A mintegy 4 ezer főt foglalkoztató, fizetésképtelen társaság vezetősége és a szakszervezetek bő egy hónapos tárgyalás után közel 20 százalékos leépítésről állapodtak meg – jelentette kedden a TV4 svéd országos tévécsatorna. A cégvezetés eredetileg 750 fővel kívánta csökkenteni a létszámot. Az elbocsátás a Saab trolhattani üzemét érinti. A gyártósoroknál dolgozó állományból 646 munkatársat, az irodai alkalmazottak közül pedig 55 embert küldenek el. Utoljára pénteken kell bemenniük a munkahelyükre.

Az évek óta veszteséget termelő cégcsoport adóssága 10,6 milliárd korona (283 milliárd forint). A legnagyobb hitelező az anyavállalat, a GM. A Saab februárban csődvédelmet kért. Nemhivatalos közlés szerint csupán április végéig tudják finanszírozni a gyártást. A svéd kormány többször leszögezte, hogy semmiféle segítséget nem kíván adni a bajba jutott gyárnak, amelynek jövőjéért a tulajdonos felelős. Az anyavállalat április elején közölte, hogy már nyáron szeretnék eladni a Saabot. Mostanáig közel 20 befektető érdeklődött iránta.

A GM 1990-ben szerezte meg a vállalat felét 600 millió dollárért, tízéves vételi opcióval a másik felére. Az opciót 2000-ben váltotta be az amerikai cég. A svéd autógyárnak Ausztriában is van üzeme, ott készül a Saab kocsiknak körülbelül a negyede.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik