Üzleti tippek

Rémhírek az útnyilvántartásról

Rémhírek terjengnek az újfajta cégautó-adózással kapcsolatos háttérszabályokról: nem igaz az útnyilvántartási kötelezettséggel való rémisztgetés, ahogy az sem, hogy 44 napnyi kiküldetési rendelvényt lehetne elszámolni legfeljebb egy évben – mutat rá a Verlag Dashöfer Adófóruma.

Bár sem a Pénzügyminisztérium, sem pedig az APEH nem adott ki központi állásfoglalást az útnyilvántartás szükségtelenségéről, az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága egy kérdés-válasz szekció kapcsán rámutatott arra, hogy a társasági adóról szóló törvény nem írja elő az útnyilvántartás vezetését, célszerű viszont az év elején és az év végén a kilométer-állást feljegyezni, amellyel igazolni lehet, hogy az adóévben hány kilométert futott a jármű.

A kiküldetéssel kapcsolatban pedig az átirányítás szabályait kell alkalmazni. Az SZJA törvény szerinti kiküldetési rendelvény nem azonos jogi természetű a munkajog szerinti kiküldetéssel, a költségelszámolásnak tehát nincs köze egymáshoz. Ez azt is jelenti, hogy az is kaphat kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést, aki munkajog szerint nem is kiküldetést teljesített. Ez igencsak fontos különbség, tágítja a kiküldetési költségek adóterhek nélküli jogos elszámolását – hívja fel rá figyelmünket a Verlag Dashöfer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik