Üzleti tippek

Beperli az AP a híreit lopó honlapokat

Az AP be fogja perelni azokat az internetes oldalakat, amelyek engedély nélkül használják fel híreit - közölte az amerikai hírügynökség San Diegó-i (Kalifornia) éves kongresszusán.

A 163 éve alapított hírügynökség vezetése bejelentette: nemcsak jogi lépéseket fognak tenni azok ellen, akik illegálisan veszik át anyagaikat, hanem külön rendszert fejlesztenek ki az online terjesztett hírek nyomon követésére. „Nem nézhetjük továbbra is tétlenül, hogy mások eltulajdonítják anyagainkat téves jogi elméletek alapján” – szögezte le Dean Singleton, az AP elnöke.

A vezető amerikai hírügynökség nem nevezett meg konkrétan olyan portálokat, amelyek illegálisan emelik át híreit, de az AP-t szövetkezeti formában tulajdonló újságok közül több nehezményezi, hogy az olyan nagy internetes keresőportálok, mint például a Google vagy a Yahoo elszipkázza a reklámbevételeket, részben mások híreit elcsenve.

Az AP azt is bejelentette, hogy kénytelen csökkenteni előfizetési díjait, mivel a súlyos anyagi gondokkal küzdő lapok egyre többet panaszkodnak a túl drága előfizetésre. Az Egyesült Államokban gyakori hír, hogy kisebb-nagyobb lapok csökkentik példányszámukat, leépítenek, csődvédelmet kérnek, sőt meg is szűnnek a rohamosan apadó reklámbevételek és kereslet miatt.

A nonprofit alapon működő hírügynökség – amely 243 irodát működtet a világ 121 országában – az előfizetők megtartása érdekében új, korlátozott szolgáltatásokat is kínál, például a „minimális nemzetközi és hazai hírszükségletű” újságoknak. Az AP 2007-es 710 millió dolláros bevételének egynegyede amerikai lapoktól származott; a becslések szerint ez a forrás a harmadával le fog csökkenni 2008 és 2010 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik