Üzleti tippek

Látni az alagút végét

Az év utolsó negyedévében jelentősen megugrik a legnagyobb amerikai cégek profitja, ami már a recesszió végét jelzi majd. Kár, hogy a javulás zömében a bankok nyereségének köszönhető majd.

Az idei utolsó negyedévben 76 százalékkal emelkedhet a legnagyobb amerikai vállalatok nyeresége, ám addig még csökkenek a profitok. A javulás ráadásul leginkább a bankoktól függ.

A most lezárult negyedévben 37 százalékkal kevesebb profitot termeltek a legnagyobb amerikai vállalatok, mint egy évvel korábban – derül ki a Bloomberg által a közelgő gyorsjelentési szezon alkalmából 1700 elemző bevonásával elkészített felmérésből.

Az S&P 500 cégei ráadásul még a következő két negyedév során is csökkenő nyereségről adnak majd számot – most 31, a nyár végi negyedévben pedig 18 százalékos profitvisszaesést valószínűsítenek a szakemberek. Az utolsó három hónapra azonban gyökeres fordulatot prognosztizálnak az elemzők, akkorra a nyereség 76 százalékos emelkedését jósolják.

A fordulatot valószínűsítő prognózisnak azonban van egy fájóan gyenge pontja – a javulás kulcsa ugyanis szinte kizárólag a bankok, pénzintézetek kezében van. Elsősorban ugyanis a tőlük várt 21 milliárdos profit okozhatja a javulást (persze 2008 utolsó negyedévben 65 milliárdos mínuszukkal a veszteség legnagyobb részét is ők okozták) – e nélkül a hozzájárulás nélkül 4,5 százalékos nyereségcsökkenésről lennének kénytelenek számot adni az S&P 500 cégei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik