Üzleti tippek

Kezdenek bizakodni a vállalkozók?

Túljutott a mélyponton a K&H kkv bizalmi index. 25 pontos visszaesését követően, csekély mértékben, de emelkedést mutat, ami azt jelzi, hogy a reformok kapcsán a vállalkozások alapvetően helyzetük javulására számítanak a negatív gazdasági kilátások ellenére.

2009. első negyedévében 4 pontos erősödést követően -34 ponton áll a K&H kkv bizalmi index. A mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait mutató bizalmi indexre a gazdasági válság és a várható reformok kétirányú hatása nyomta rá bélyegét.

Lényeges mértékű átrendeződés tapasztalható K&H és a GfK által készített bizalmi index kutatás részindexeinél.
Legjobban a foglalkoztatásra vonatkozó index csökkent (5,8 ponttal), ezt követi a vállalat pénzügyeinek változásait mutató index (4,4 pontos) csökkenése. A kutatás 6 éves története során most először számolnak nyereségük csökkenésével a cégek, ennek ellenére a cégek csupán 7 százaléka tervez infláció feletti, 33 százalék pedig inflációkövető áremelést. A bankokkal kapcsolatos részindex ismét csökkent.

A versenyhelyzetből adódó innovációs kényszer hatására a vállalkozások 71 százaléka tervez valamilyen lépést – profilváltás, termékfejlesztés vagy piacbővítés valamelyikét. A cégek továbbra is 62 százaléka tervez valamilyen beruházást. Legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a kkv-k (34 százalék), ezt követi a gépekbe (30 százaléka) és a gépjárművekbe (16 százaléka) történő beruházások.

Kiemelkedően pozitív változást mutat a közterhek változására vonatkozó részindex, amely utolsó, 26 pontos eséséhez képest most 25 pontos emelkedést mutat. Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály igazgatója szerint a munkát terhelő közterhek csökkentése, a szociális ellátó rendszer átalakítása és az állami elvonások, és elosztások mértékének csökkentése lehet a kulcsa a gazdaság élénkítésének.

Az Európai Unióval kapcsolatos részindex szintén nagy mértékben növekedett. Míg legutóbb 27 pontos esést mutatott a benyújtott pályázatok lehetőségét és az EU-s támogatások elnyerésének esélyét mutató index, addig most 15 pontos növekedés következett be. Bár továbbra is megfigyelhető, hogy a mezőgazdasági cégek nagyobb esélyt látnak nyertes pályázat benyújtására (77%), mint a kereskedelmi (51%), szolgáltató (48%) vagy ipari vállalkozások (53%), ez a különbség azonban egyre kisebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik