Üzleti tippek

Kártyás gázmérőórákat vezetnek be a fővárosban

Júliustól megjelennek a Fővárosi Gázművek Zrt. szolgáltatási területén az úgynevezett előre fizetős kártyás mérőórák.

Bakonyi Tibor, a főváros többségi tulajdonában álló cég vezetője elmondta, hogy ilyen mérőkészülékek egyelőre nincsenek Magyarországon, de mivel jogszabály kötelezi őket ezek biztosítására, rövidesen megkezdik a beszerzésüket. Közölte: e készülékek ára mintegy 50 ezer forint, azaz ötször többe kerülnek, mint a hagyományos mérőórák. Mint jelezte, a „speciális belső működésű” készülék típusát már kiválasztották.
Tájékoztatása szerint kártyás mérőórát júliustól mások mellett a jogszabályban meghatározott, szociálisan rászorulók körébe tartozók (például idősek, járadékosok) igényelhetnek.

Bakonyi Tibor elmondta azt is, hogy az önkormányzatokkal várhatóan külön-külön megállapodásokat kötnek majd a támogatandó személyek kártyáinak feltöltéséről. (Hasonló rendszer már működik az elektromos szolgáltatóknál, ott az önkormányzatok havonta egy meghatározott összeget töltenek fel a kártyára, így biztosítanak a rászorulóknak – általában hátralékosoknak – minimális áramfogyasztást.) A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a gáztörvény értelmében júliustól az eddigi közüzemi szolgáltatás úgynevezett egyetemes szolgáltatássá alakul. Mint mondta, ez a fogyasztókat érdemben alig érinti: a gázt ugyanúgy kapják, ahogy korábban, ám a későbbiekben egy új szerződést köthetnek a szolgáltatójukkal. Kitért arra, hogy az új rendszer a szolgáltatók számára ír elő kötelezettségeket, így például a szolgáltatási területükön kötelező ellátást kell biztosítaniuk mindenkinek.

Koncz László vezérigazgató-helyettes azt közölte, hogy júliustól negyedévente határozzák majd meg az árakat; az ennek alapjául szolgáló „árképzési képletet” egy április végén megjelenő rendelet rögzíti majd. Hozzátette: a változások miatt nem éri kár a fogyasztókat. Bakonyi Tibor arra is felhívta a figyelmet: nem igazak azok az állítások, amelyeket versenytársuk szórólapokon híresztel, és amelyek szerint megszűnik a szolgáltatás, és ezért azonnal „menjenek át hozzájuk”. Szalayné Bíró Zsuzsanna jogügyi osztályvezető azt hangoztatta, hogy a cég továbbra is rugalmas és fogyasztóbarát üzletpolitikát kíván folytatni, ezért a hátralékosokkal mindig nyitottak a megegyezésre, így például a részletfizetés biztosítására. Az MTI azon kérdésére, hogyan készülnek arra a helyzetre, ha az új kormány valóban megszünteti a gázártámogatás rendszerét, Koncz László azt mondta: várhatóan nőni fog a hátralékosok száma.

Arra is rámutatott ugyanakkor: ma még nem lehet tudni, hogyan alakul a gáz ára július 1-jétől. Mint hozzátette, ha csak a világpiaci olajárakat és a gázárak eddigi kilenc hónapos követési idejét néznék, akkor elvileg csökkenie kellene a gázárnak, ám a forint-dollár árfolyam is hatással van ennek alakulására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik