Üzleti tippek

A Mol nincs üzleti kapcsolatban a Surgutneftegas-zal

admin
admin

2009. 03. 30. 15:46

A Mol, az OMV és az orosz Surgutneftegas tranzakcióját követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, amelynek célja a részvényesi értékteremtés és a Mol-csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme - közölte a Mol hétfőn.

A Mol igazgatósága a Surgutneftegast pénzügyi befektetőnek minősíti, és így a két pénzügyi részvényese közötti tranzakciót nem kívánja kommentálni. Az OMV osztrák olajtársaság hétfőn reggel azt közölte, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegasnak. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró, a tranzakciót követően az osztrák olajtársaságnál nem maradt Mol-részvény.

A BÉT hivatalos honlapján közzétett Mol-közlemény szerint a magyar olajipari társaság ezt úgy értelmezi, hogy a Surgutneftegas a Mol részvényeket vonzó pénzügyi befektetési lehetőségnek tartja. A Mol Nyrt. hétfőn a sajtóból értesült az OMV AG és ezzel párhuzamosan a Surgutneftegas azon bejelentéseiről, amelyben tájékoztatták a piaci szereplőket, hogy a közöttük végrehajtandó tranzakció keretében a Mollal való egyeztetés nélkül az OMV a teljes Mol-részesedését eladja a Surgutneftegasnak – olvasható a Mol közleményében.

A Surgutneftegas és a Mol között nem volt és jelenleg sincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat, és ennek megfelelően nem értelmezhetők a Surgutneftegas közleményében szereplő szándékok – olvasható a Mol közleményében.

A Mol részesedésének megszerzése jelentős lépés a Surgutneftegas stratégiai céljának teljesítése felé – írta az orosz társaság reggeli közleményében, amelyben a vertikális integráció erősítését, továbbá a végső felhasználókhoz közelebb kerülést említik meg konkrétan. Vlagyimir Bogdanov, az orosz cég vezérigazgatója ehhez azt is hozzátette, hogy az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.