Üzleti tippek

Visszafizetik a jutalmakat az AIG vezetői

Az AIG vezetői elkezdték visszafizetni a vitatott jutalmakat - közölte Edward Liddy, az amerikai óriásbiztosító vezérigazgatója helyi idő szerint szerdán Washingtonban.

Liddy egy kongresszusi meghallgatáson elmondta: azt kérte a vállalat vezetőitől, hogy közülük azok, akik legalább 100 ezer dolláros prémiumot kaptak, fizessék vissza annak legalább a felét. Ez a 418 jutalmazott vezető közül 298-at érint.

A vezérigazgató azt nem árulta el, hogy konkrétan kik kapták a legnagyobb jutalmakat, de elmondta, hogy több vezető halálos fenyegetést kapott, nyilvánvalóan feldühödt adófizetőktől.
Liddy még a meghallgatáson volt, amikor a kongresszus demokrata vezetői bejelentették: olyan törvényjavaslatot készítettek, amely 90 százalékkal adóztatná meg a jutalmakat az AIG-nél és más állami segélyben részesített intézményeknél.
Liddy tavaly szeptemberben vette át az AIG elnök-vezérigazgatói posztját, amikor az összeomlás szélére került biztosító megkapta az első szövetségi tőkeinjekciót.

A cég életben tartásához azóta újabb tőkepótlásra volt szükség, Washington összesen csaknem 180 milliárd dollár segélyt utalt ki. A közvélemény felháborodását váltotta ki, amikor a hétvégén kiderült, hogy az állami segélyből, lényegében az adófizetők pénzéből életben tartott vállalat 165 millió dollárt jutalmat fizetett ki márciusban vezetőinek, 73-an egymillió dollárt vagy annál nagyobb prémiumot vettek fel. Liddy azt mondta, néhány vezető már a kiutalt jutalom teljes összegét visszaadta.

A The New York Times szerint az AIG az állami mentőöv óta összesen 220 millió dollárt fizetett ki alkalmazottainak jutalomként, az első 55 millió dollárt még decemberben.
Barack Obama elnök Kaliforniában kijelentette: a közvéleményhez hasonlóan őt is felháborította az AIG-jutalmak ügye. Leszögezte, hogy elnökként felelősséget vállal az ügy rendezéséért. Kijelentette, hogy kormányának megvannak az eszközei az olyan visszaélések megelőzésére, amelyek az AIG-nél is történtek, hivatala külön hatóságot létesít az ilyen ügyek megoldására.

Mint a The New York Times megjegyezte, a szövetségi bankmentő program, jóllehet még George Bush elnöksége alatt kezdődött, nagyon népszerűtlen, s ez veszélyezteti Obama további pénzügyi válságterveit. Az elnök ugyanis valószínűleg újabb bankmentő csomaghoz akarja megszerezni a kongresszus támogatását.

A bónuszgate-nek is nevezett AIG-botrányban mindenesetre kiderült, hogy a biztosító felügyeletét ellátó központi bank, a Fed – amely kormányzati és kongresszusi jóváhagyás nélkül hozza meg döntéseit – tudott a jutalmakról és hozzájárult azokhoz. Az AIG jelenleg 80 százalékban állami tulajdonban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik