Üzleti tippek

Vihar előtt?

Miközben Nyugat-Európában egyre brutálisabb elbocsátásokat jelentenek be a médiavállalatok, addig nálunk csak szerényebb mértékű leépítésekről hallani. Valószínűleg ez már nem lesz így sokáig.

Harmincéves pályafutásom alatt nem láttam még ekkora válságot – ezekkel a szavakkal jellemezte a piaci helyzetet Michael Grade, az angol ITV elnöke az egyik március eleji nyilatkozatában. A brit kereskedelmi televízió első embere nem véletlenül fakadt ki, visszaeső reklámbevételeik miatt a 4500-ból hatszáz munkatársától kell megválnia tavasszal, miközben már év elején elküldtek nagyjából ugyanennyit. A brit Channel 5 kereskedelmi televíziónál pedig a 354 fős létszám negyedét bocsátják el a következő hónapokban. Spanyolországban februárban utcára vonultak az újságírók, kormányzati segítséget követelve. Becslések szerint nyár óra 1600 kollégájukat „tették lapátra”, számuk az idén elérheti az ötezret, ami az ottani újságírók ötödét jelenti.

Miközben külföldről jelentős médiapiaci leépítésekről hallunk, addig a meghatározó hazai médiacégekhez intézett körkérdésünk alapján Magyarország szinte a béke szigetének tűnik. Ez persze nem túl jó előjel. Elég csak arra gondolni, ahogy tavaly szeptemberben még kívülállóként figyeltük a nyugati pénzpiaci eseményeket, amelyek azután szinte egyik pillanatról a másikra betoppantak Magyarországra is. Ne legyen igazunk, de valószínűleg csak a szokásos fáziskéséről van szó, aligha hihető, hogy majd pont ez áll meg a határainknál.

Fontos ugyanakkor azt is megemlíteni, hogy pletykaszinten a magyar médiapiacon is jóval nagyobb elbocsátásokról lehet hallani annál, mint ami a körképünkből kiolvasható. Ebben valószínűleg szerepet játszhat, hogy a hazai médiában még mindig jellemző a számlás foglalkoztatás. Márpedig ezekkel a számlás „alvállalkozókkal” való szerződésbontás jogilag nem számít elbocsátásnak. Ugyanakkor mivel a számlás alkalmazás olcsóbb, ezért állítólag van egy olyan trend, hogy korábbi belső dolgozókat buzdítanak arra, hogy az ekhós adózás helyett legyenek megint számlások.

Kötelező szabi

Lássuk azokat a cégeket, ahol már bejelentettek elbocsátásokat. Még tavaly jelezték a Népszabadságnál, hogy 260 munkatársuknak valamivel több mint hat százalékát kénytelenek elküldeni. Szintén tavalyi hír, hogy a TV2 megvált 35 munkatársától, később pedig a televízió beszállítójánál, az Interaktívnál is voltak leépítések. „A versenytársakkal ellentétben mi már az előző év végén megtettük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a gazdasági válságra felkészülten kezdjük meg a 2009-es évet” – tette hozzá Grexa Liliána, a TV2 vállalati és szakmai kommunikációs csoportvezetője, akinek elmondása szerint jelenleg további elbocsátásokra nincs szükség a televíziónál.

Konkrét számok nem tudhatók, de leépítések voltak a HVG-nél is. Az Index információi szerint a kiadó dolgozóinak ráadásul az idén kötelező lesz kivenniük egy hónapos fizetés nélküli szabadságot. A Napi Gazdaság fél tucat munkatársától vált meg és a vezetői fizetéseket is csökkentették.

Sok megkeresett médiacégnél mintha összebeszéltek volna, többen is arról számoltak be, hogy egyelőre nem küldtek el senkit, ugyanakkor jelezték, hogy az év hátralevő részében akár még erre is sor kerülhet. A létszámstop szinte általános, tehát aki most utcára kerül, az a médiában nehezen talál majd állást.

Szolid emelések

Az RTL Klubnál információink szerint nem voltak elbocsátások, ugyanakkor például a Blikkben címlapos hír lett abból, hogy Erős Antónia és Szellő István lemondott fizetése 10 százalékáról, hogy így mentse meg kollégáit a kirúgástól. Úgy tudjuk egyébként, hogy a 10 százalékos önkéntes fizetéscsökkentés a hírosztály minden dolgozóját érintette, és nem is volt teljes mértékben önkéntes.

Hivatalos tájékoztatása alapján egyelőre nem tervez leépítést a hazai Ringier sem. A kiadónál más területen spórolnak inkább és az idén a fizetésemelések is szolidak lesznek a cégnél.
„A portfólió módosítása, finomhangolása napirenden van a Sanománál” – nyilatkozta Szabó György, a lapunkat is kiadó Sanoma Budapest Zrt. vezérigazgatója. A kiadónál a válság kapcsán hozandó intézkedések – termékek eladása, kiszervezése – a portfólióba tartozó mintegy hetven médiumnak kevesebb, mint a 10 százalékát fogja érinteni.

Az Axel Springer Magyarország gazdasági igazgatója, Király Mária az esetleges elbocsátásokra vonatkozó kérdésünkre mindössze annyit közölt, hogy a válságkezeléshez kapcsolódó koncepciójuk kialakítása még nem végleges, ezért korainak tartja a nyilatkozattételt. Az eMasának adott korábbi interjújában ugyanakkor azt mondta, hogy az átszervezések során egyes munkakörök közül egy-egy esetleg meg is szűnhet.

„Nálunk a válság miatt nem voltak és nem várhatók elbocsátások” – mondja Kádár Tamás, az Est Media Group ügyvezető igazgatója, aki azonban hozzáteszi, hogy strukturális átalakítások náluk is zajlanak, azaz várhatók szervezeti átalakítások, bár ők ezzel párhuzamosan fejlesztenek is.

Az ATV gazdasági igazgatójától, Hajós Andreától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a közeljövőben nem terveznek nagyobb létszámú leépítést. A válság hatásait szervezeti átalakításokkal igyekeznek kordában tartani. Az ATV-nél bér- és létszámstopot vezettek be erre az évre.

„A pénzügyi válság miatt a Magyar Nemzetnél egyetlen újságíró vagy kiadói alkalmazott sem vesztette el az állását” – mondta megkeresésünkre Csermely Péter, a napilap főszerkesztő-helyettese. Hasonlóról számolt be Gajdics Ottó, a Hír Tv vezérigazgató-helyettese, aki azon dolgozik, hogy ez így maradjon a jövőben is.

Parti vége

„Az Indexnél és a Portfóliónál egyelőre az üzletmenet nem indokolja az elbocsátásokat” – említette Vaszily Miklós, a site-okat működtető cég vezetője. Úgy tudjuk, hogy a szintén a Közép-európai Média és Kiadó Zrt.-hez tartozó InfoRádiótól sem küldtek el senkit, ugyanis éppen, hogy megvan a szükséges létszám. Az Origónál korábban évi 10-15 fővel bővült a munkatársak köre, most viszont átmenetileg létszámstopot vezettek be, és öt-hat főt el is bocsátottak. Weyer Balázs, az Origo főszerkesztője ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy akvizíciós terveiket nem adták fel, ilyen módon az idén akár még emelkedhet is a dolgozói létszám. A Juventus Rádiónál jelenleg ugyancsak mindenkinek biztos az állása, ehhez ugyanakkor kellett az is, hogy az elmúlt években a veszteségeik miatt a végletekig racionalizálják a működésüket, így gyakorlatilag már nincs kit elküldeniük.

„Egy állást talán kiszervezünk, de nem kell elküldeni senkit” – mondta megkeresésünkre Heal Edina, a Sláger Rádió vezérigazgatója, aki úgy látja, hogy elbocsátásokra a következő hónapokban sem lesz szükség, inkább a költségesebb rendezvényeiken, partijaikon spórolnak majd. „Konkrétan a válsággal összefüggésben nem kellett elküldeni senkit, már így is nagyon áramvonalas a cég felépítése” – összegzi helyzetüket Tiszttartó Titusz, a Danubius Rádió vezérigazgató-helyettese, aki azonban üveggömb híján ebben a kérdésben nem vállalkozott a következő hónapokkal kapcsolatos találgatásokra.

Leépítés nélkül

Miközben Nyugat-Európában a közszolgálati médiumoknál is szórják ki az embereket, addig nálunk biztonságban érezhetik magukat az ott dolgozók. Jelenleg nem kell elbocsátástól tartaniuk a Magyar Televízió és a Duna Tv munkatársainak. „A kuratóriumunk kötelezett minket száz fő leépítésére az idén. Elvben én ezzel egyet is értenék, ha nem lenne ilyen helyzetben az ország, jelenleg azonban senkit sem szabad kitenni az utcára, mert a gazdaságnak nincs felszívóereje. Akiket elküldenénk, azok pár hónap múlva földönfutók lennének. Hova menne egy hangmérnök dolgozni?” – vázolja fel humánpolitikai stratégiáját Cselényi László, a Duna Tv elnöke (akivel lapunk 42. oldalán interjút olvashatnak).

A Magyar Rádiónál már óvatosabban fogalmaztak. „Nem tervezünk létszámleépítést, ha maradnak a jelenlegi finanszírozási feltételeink. Amennyiben azonban a közmédiát érintő költségvetési elvonásról dönt a kormány, akkor meg kell fontolnunk, hogy milyen költségtételeken tudunk megtakarítani” – foglalta össze álláspontjukat Borbély-Urquhart Julianna, a közrádió kommunikációs vezetője.

Válság ide, válság oda, két kisebb kereskedelmi televíziónál éppen, hogy a csapatuk bővítéséről számoltak be. Nem hogy elbocsátás nem lesz, új embereket is felvesznek a Viasat Hungáriához. Az MTV Networks Magyarországnál pedig 10 százalékkal tervezik növelni a dolgozóik számát. Igaz, voltak átszervezések is a cégnél, emiatt – főként műsorkészítői területen – egyes pozíciók megszűntek, viszont az érintettek többségének házon belül sikerült új pozíciót felajánlaniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik